Parlamentul European isi alege Presedintele

Parlamentul European isi alege Presedintele

0 253

Noua sesiune a Parlamentului European debuteaza, pe langa primirea oficiala a parlamentarilor romani si bulgari, cu alegerea noului Presedinte al institutiei, mandatul lui Joseph Borell fiind la final.


Ca si in Parlamentul Romaniei, cand nu exista un presedinte in functie, sedinta va fi condusa de catre decanul de varsta, in cazul de fata reprezentantul Partidului Socialist European, Giovanni Berlinguer, in varsta de 83 de ani.


Presedintele este ales prin vot secret, cu majoritate de 50% plus unu dintre voturile valabil exprimate, dintre candidatii propusi fie de un grup politic, fie de un grup de minimum 40 de deputati.


Daca in prima runda niciun candidat nu obtine majoritatea necesara, au loc alte runde, in in care pot fi prezenti fie acceasi candidati, fie altii. Daca in runda a doua si a treia nu se poate intruni majoritatea, primii doi clasati in runda a treia se infrunta intr-o a patra runda, cel care are majoritate fiind ales. In caz de egalitate va fi ales cel mai in varsta dintre cei doi.


Dupa alegere, Presedintele rosteste discursul de investire si preia conducerea sedintei, urmand a-si indeplini functiile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.