Parlamentul European are un nou sef

Parlamentul European are un nou sef

0 251

Hans-Gert Poettering a fost ales marti presedinte al Parlamentului European, din primul tur de scurtin, cu 450 de voturi din 689 de voturi valide, in conditiile in care majoritatea absoluta necesara era de 345 de voturi.


Candidatii au fost copresedintele grupului verzilor europeni, Monica Frassoni, presedintele grupului eurosceptic Independenta/Democratie (ID), Jens-Peter Bonde, presedintele Stangii Unite Europene (GUE), Francis Wurtz, si Hans-Gert Poettering (PPE-DE) sunt cei ce si-au depus candidatura pentru a-i succeda in functie spaniolului Josep Borrell.


 


La inceputul legislaturii, in 2004, intre socialisti si conservatori a avut loc un pact, in care s-a stabilit impartirea presedintiei din legislatura 2004-2009 intre cele doua formatiuni. Mandatul presedintelui PE este de doi ani si jumatate.


Poettering a promis, in discursul sau, ca va fi „un presedinte obiectiv si drept pentru toti deputatii”. Spre deosebire de Borrell, adesea criticat pentru lipsa sa de experienta, germanul cunoaste institutia europeana precum propriul buzunar: el este unul dinte cei sase membri ai PE care sunt la Strasbourg din 1979, de la primele alegeri europene.

Neobisnuit pentru Parlamentul European este ca deputatii au votat notand numele candidatului lor preferat pe un buletin, pe care l-au introdus in urna, iar procesul a fost monitorizat de opt persoane special selectate din randul deputatilor europeni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.