Până unde merge mizeria umană – CFR riscă să piardă 800 milioane...

Până unde merge mizeria umană – CFR riscă să piardă 800 milioane euro pentru modernizarea liniei Brașov-Sighișoara!

0 139

O dispută nenorocită între un director și un ministru pune în pericol o finantare europeană pentru modernizarea liniei CF Brașov-Sighișoara.
Constantin Axinia, fost director al CFR SA, s-a prezentat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în legătură cu schimbarea sa din funcţie, decisă de ministrul Cuc după ce ar fi refuzat să semneze un contract de modernizare a căii ferate. Axinia a afirmat că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi spus că trebuie semnat contractul privind modernizarea căii ferate dintre Braşov şi Sighişoara pentru ca viitorul Guvern „să nu-şi asume rezultatele muncii noastre”.

Reacția ministrului Cuc
Afirmaţiile fostului director al CFR SA Constantin Axinia conţin o serie de vicii logice, iar contractul la care acesta face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanţare europeană de 800 de milioane de euro, scrie ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, pe pagina sa de Facebook.
„Nu doresc să intru în polemici publice cu persoane care au calitate de martor într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ca orice cetăţean român, respect instituţiile statului şi nu înţeleg să-mi constitui apărări faţă de declaraţiile unor martori în spaţiul public. Constat, însă, o serie de vicii logice în afirmaţiile domnului Axinia exprimate public: pe de o parte, afirmă că ‘pe legislaţie se putea semna contractul’ (este vorba despre contractul pentru modernizarea tronsonului Braşov- Sighişoara, loturile 1 Braşov – Apaţa şi 3 Caţa – Sighişoara) şi, pe de altă parte, afirmă că, dacă l-ar fi semnat ‘ar fi intrat sub incidenţa altor legi’. Pe de altă parte, gândesc că ar fi fost util ca procurorii să afle de la domnul Axinia faptul că acest contract nu este semnat nici până în prezent, dar şi faptul că acest contract la care dânsul face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanţare europeană de 800 milioane euro, oferită prin Programul CEF – Connecting European Facilities”, notează Cuc.
El adaugă că şi-a asumat, în calitate de ministru, să ia decizii în interesul statului român şi să pună în mişcare „lucruri necesare acestei ţări”.
„Toate Guvernele de până acum au fost acuzate fie că nu folosesc banii europeni, fie că tergiversează birocratic implementarea unor proiecte europene, fie că pierd oportunităţi de finanţare din bani europeni pentru motive stupide. Mi-am asumat, în calitate de ministru, inclusiv după discuţii purtate cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, să iau decizii în interesul statului român şi să pun în mişcare lucruri necesare acestei ţări.
Decizia mea s-a înscris în realizarea unui program de guvernare care avea ca prioritate fundamentală atragerea şi folosirea de fonduri europene în interesul statului român. Reamintesc faptul că, în mandatele mele ca ministru, am lansat proiecte de peste 10 miliarde de euro, aflate în diverse stadii de implementare. Regret, însă, că, prin declaraţiile sale, domnul Constantin Axinia îmi demonstrează, încă odată, că a fost mai degrabă un spirit conservator şi retrograd şi că este preocupat de polemici mediatice în plină campanie electorală, pesemne de dragul unor promisiuni făcute de alţii în a-şi recupera postul”, mai spune ministrul demis al Transporturilor.

Unde este adevărul
Fostul director recunoaște prin ce declară, că erau îndeplinite condițiile de semnare a contractului pentru că este o sentință definitivă la contestații. A aștepta motivarea este o mare pierdere de timp, fiind cunoscute întârzierile extrem de mari, de multe ori luni, până la redactarea motivării de către instanțe. Deci lipsa motivării este doar un paravan pentru blocarea semnarii contractului.
CFR Infrastructură trebuie și este îndreptățită să semneze contractul pentru modernizarea tronsonului Braşov-Sighişoara, loturile 1 (Braşov – Apaţa) şi 3 (Caţa – Sighişoara), în caz contrar pierzându-se o finanţare de aproape 800 de milioane de euro, a declarat, directorul general interimar al CFR SA, Marius Chiper, citat de Agerpres. ”Sunt nişte licitaţii lansate în primăvara lui 2016 şi suntem după trei ani şi jumătate de evaluări, contestaţii, re-contestaţii, reevaluări şi aşa mai departe şi noi nu reuşim să dăm drumul la acest proiect”, spune Marius Chiper.
Vlad T.

Va urma

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.