Ordonanță de Urgență pentru reglaje și deblocarea PNRR

Ordonanță de Urgență pentru reglaje și deblocarea PNRR

0 530

Așa cum era de așteptat Ordonanța de urgență care să permită accesarea primilor bani din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) a fost elaborată și publicată imediat (marți) în Monitorul Oficial.
Documentul stabilește care sunt organismele, ministerele/instituțiile/ agențiile responsabile de implementarea reformelor și/sau investițiilor (centrale, regionale sau locale), cum circulă banii și cine constată și investighează incălcarea legii sau fraudele. Se reglementează ca posibilele fraude și conflicte de interese să fie raportate la DLAF sua/si DNA/OLAF, respectiv către ANI, dar responsabil este și Parchetul European.
Vî reamintim că o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat săptămâna trecută în conturile BNR. Pentru perioada următoare sunt așteptați încă 1,95 de miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR, 13% din cei 14,9 de miliarde de euro pentru componenta de imprumuturi.
Utilizarea fondurilor era blocată din lipsa unui act normativ care să regleze maniera în care acești bani vor fi cheltuiți, care să stabilescă fluxurile financiare și modul de verificare a fondurilor.

Ce instituții vor fi responabile de gestionarea și controlul fondurilor din PNRR
16 Ministere, Secretariatul General al Guvernului (SGG), Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) și alte trei agenții: Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Agenția Națională pentru Achiziții Publice sunt coordonatorii de reforme și investiții în cadrul PNRR.
OUG stabilește care sunt principalele instituții/organisme cu atribuții în coordonarea/gestionarea PNRR sunt:
* Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,
* Ministerul Finanțelor,
* Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR,
* Comitetul de Monitorizare a PNRR,
* Comitetul Interministerial pentru Achiziții Publice,
* instituțiile responsabile de implementarea reformelor și/sau investițiilor stabilite în cadrul PNRR, Autoritatea de Audit, Consiliul Concurenței, ANAP, ANI, DLAF, OLAF, EPPO (Parchetul European)/DNA.
Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) este coordonatorul național pentru elaborarea, negocierea, aprobarea, implementarea, monitorizarea și controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Agențiile pentru Dezvoltare Regională introduse în PNRR
In ordonanță apare o noutate (impusă de PSD) față de proiectul inițial, implicarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regională în implementarea unor investiții din domeniile (educație, sănătate și social). Mecanismul de implementare se va derula sub monitorizarea directă a ministerelor responsabile de aceste investiții și a MIPE.
Mai exact, ministerele coordonatoare de reforme și/sau investiții responsabile pentru:
* Componenta 12 — Sănătate, domeniile dezvoltării infrastructurii medicale prespitalicești și dezvoltării infrastructurii publice spitalicești,
* Componenta 13 — Reforme Sociale, domeniile dezvoltării/reabilitării și modernizării de infrastructură socială pentru persoanele cu dizabilități, copii aflați în risc de separare față de familie și persoane vârstnice vulnerabile și dependente * Componenta 15 — Educație, domeniile dezvoltării consorțiilor regionale și dotării campusurilor profesionale integrate, asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare, echiparea laboratoarelor de informatică din unitățile de învățământ tehnic și profesional, digitalizarea universităților și asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere) încredințează agențiilor pentru dezvoltare regională responsabilitatea implementării investițiilor aflate în sarcina lor, în baza unui acord de implementare, care prevede inclusiv aspectele privind angajarea și/sau lichidarea și/sau plata, după caz, a cheltuielilor aferente investițiilor vizate.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.