ODESSA IN FLACAR – Iinceputul Holocaustului Neamului!

ODESSA IN FLACAR – Iinceputul Holocaustului Neamului!

0 591

ODESSA IN FLACARI
1942- FILM DE ARHIVA  IN LIMBA ITALIANA, SUBTITRAT IN  LIMBA ROMANA
Doresc sa va retin atentia cu un film. Un film deosebit cu atat mai mult cu cat nimeni nu mai credea sa se mai auda de el vreodata.
http://www.telecinemateca.com/filme-romanesti/odessa-in-flacari/
Este o pagina de ISTORIE a BASARABIEI , adevarata Istorie a Basarabiei, a Romaniei implicit. Practic este vorba de inceputul Holocaustului Neamului.
Va rugam sa-l transmiteti la cat mai multa lume.

Si acum  informatiile cu si despre HOLOCAUSTUL NEAMULUI si a CULTURII NEAMULUI.
Foarte multa lume stia despre film, cei batrani, batrani vorbeau despre el dar nimeni nu credea ca o sa mai poata fi vizionat vreodata. Si cum minciuna si doctrina mincinoasa nu poate sa dainuie. Dumnezeu a randuit ca sa fie redescoperit filmul care vine ca marturie la tot ceea ce au facut nelegiuitii pamantului impotriva Neamului Pravoslavnic.
Un film istoric de care nu credea cineva sa mai auda vreodata. Sant sigur ca filmul o sa va placa cu atat mai mult cu cat am constatat ca aveti deschidere catre astfel de teme. Filmul va va vorbi despre HOLOCAUSTUL NEAMULUI dar inainte de toate , filmul este UN ACT DE CULTURA , un film pierdut si acum regasit.
Cinematografia romaneasca a primit un dar nesperat. Decurand, presa italiana a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea intamplatoare in arhivele studiourilor Cinecita din Roma a peliculei filmului Odessa in flacari, considerat definitiv pierdut. Odessa in flacari, realizat in anul 1942, intr-o coproductie romano-italiana este consemnat in istoria cinematografiei europene si nu numai, o capodopera a genului.
Despre el au ramas doar cronici, unele consemnari, fotografii si afise.  Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD-ului, predecesoarea KGB-ului, filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori.

ODESSA IN FLACARI afisDepus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani Odessa in flacari a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte.  Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de “consilierii sovietici” din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente, de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura.
S-a mai descoperit ca Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si “imperialiste” , dusmanoase “oranduirii socialiste”.
Capodopera cineatografica apartine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiti realizatori ai timpurilor sale.
Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu.

Odessa in flacari” urma traditia inaugurata de primul mare film romanesc din 1912, care omagia victoria trupelor romane in Razboiul de Independenta din 1877.

“Odessa in flacari” este o pagina vibranta de istorie, aratand lumii, in 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a castigat Marele Premiu – ce inseamna ocupatia bolsevica si teroarea stalinista.
Timp de mai bine de o jumatate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic !!!!

Ion Coja

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.