Obiceiuri si Cutume de Bunavestire – 25 martie

Obiceiuri si Cutume de Bunavestire – 25 martie

0 1059
Sarbatoarea Bunei Vestiri nu este doar un moment religios, ci si unul de care se leaga credinte si obiceiuri populare, unele bizare, strans legate de stravechi observatii asupra naturii.
Despre ziua de Buna Vestire se spune si azi în satele din Bucovina ca este momentul din an cand se “dezleaga limba pasarilor”. Legat de acesta credinta, exista în unele locuri si obiceiul de a se presara pe camp boabe sau firimituri anume pentru zburatoare, cu speranta ca astfel vor fi îmbunate si nu vor produce, în vara, paguba prin culturile agricole.
Exista, de asemenea, un vechi obicei al stuparilor, care dau drumul albinelor prin potcoava, ca sa fie ferite de boli, iar femeile care cresc gaini înseamna ouale facute în ziua aceasta cu grija, pentru ca nu cumva sa le puna sub closca, din credinta ca puii nu vor fi din cei sanatosi si vor aduce numai ghinioane la casa.
Mai sunt si si credinte “meteorologice” legate de Buna Vestire si se fac un fel de previziuni populare pentru starea vremii în viitor. Se spune ca daca vremea e buna, asa va fi si de Pasti, iar daca ursul îsi vede umbra, adica daca e soare, se duce în curand orice urma de iarna.
Fetele si baietii necasatoriti, pot intreba cucul in cat timp se vor casatorii. “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?”
Daca acesta tace, inseamna ca va fi repede, dar daca incepe sa cante, trebuie sa numeri de cate ori canta ca sa vezi in cati ani te casatoresti
Este bine sa ia in aceasta zi bani in buzunar, sa fii imbracat in haine curate, pentru a te gasi asa cantatul cucului, caci daca te prinde cantatul altfel, nu vei beneficia de aceste lucruri tot anul.
Nu este bine ca sa te prinda cantatul cucului cu stomacul gol si nici nu este bine sa auzi cantecul venind din spate sau din partea ta stanga, caci inseamna ca aduce vesti proaste. Nu ai voie sa te certi ca este mare pacat, iar cine se cearta in aceasta zi, va avea necazuri tot anul Pentru ca roadele sa fie bogate in livezi, pomii se ameninta cu toporul si se stropesc cu tuica. Ouale ouate in ziua de Bunavestire se spune ca nu sunt bune de mancat. Este bine sa se puna sare si paine pe pragul usi, pentru a aduce liniste in casa si a da hrana ingerilor.
Se face foc in livada ca sa se dezmorteasca pomii. Se fac focuri mari cu toate lucrurile de prisos adunate de prin case, si focurile dureaza pana in zori. Casele si lucrurile sa afuma pentru a alunga blestemele si gandurile negre. Se topeste zapada si cu apa obtinuta se spala pe cap, caci se spune ca vei fi aparat de toate racelile iar durerile o sa-ti treaca ca si luate cu mana.  
Se spune ca vrajitoarele au putere mare in ziua de Bunavestire. Ele pot sa faca o mamaliga cu porumb rasnit proaspat iar cu aceasta mamaliga pot ucide pestii din lacuri, pot opri rodul pomilor si lua laptele vacilor. Pentru a preintampina toate aceste necazuri, trebuie sa afumati toata casa cu tamaie de la pastele trecut sau de la o sarbatoare mare. Un alt efect in combaterea vrajilor il are si lenjeria purtata in aceasta zi pe dos sau o ceapa aruncata pe fereastra in timp ce se spune: ,, Na, uite, ia de aici de pomana sufletului vrajitoarelor’’.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.