Obiceiuri din Tara Fagarasului: Gala sezatorilor

Obiceiuri din Tara Fagarasului: Gala sezatorilor

0 162

Gala Sezatorilor este un eveniment cultural care se desfasoara primavera, in luna martie, la Fagaras si are ca scop reconstituirea si aducerea in fata publicului de la sat sau de la oras a sezatorilor, cu atmosfera lor specifica (in care munca se impleteste cu jocul si petrecerea).


?


Sezatorile – obicei de initiere a tinerilor


Pe langa obiceiurile calendaristice, in viata comunitatilor traditionale exista obiceiuri legate de momente importante ale vietii omului nasterea, initierea, casatoria, moartea, incluse in randul ceremonialelor si riturilor de trecere.


Dupa incheierea sarbatorilor de iarna, urma in viata satului o perioada de liniste inaintea inceperii muncilor agricole de primavara marcata de sezatori. Lumea satului participa la sezatoare cu un sentiment ritualic supunandu-se randuielii obstei traditionale.


Sezatoarea se raporta la destinul uman fie el colectiv sau individual si era totodata un obicei de initiere a tinerilor in munca, joc si in viata. Privita ca micro-societate premaritala, sezatoarea constituia un loc de intalnire a fetelor si feciorilor din sat un prilej, de demonstrare a harniciei si inteligentei de initiere a tinerilor.


?


Elemente specifice


In modelul traditional de sezatoare pot fi determinate cele trei elemente specifice oricarui ceremonial traditional – ritul, munca si jocul. Munca este elementul determinat de caracterul inchis al economiei traditionale taranesti, iar jocul deriva din caracterul distractiv al sezatorii. Intre munca si joc nu exista primordialitate, ele situandu-se pe acelasi plan. Ritul, cel de-al treilea element al unei sezatori arhaice nu este constientizat. Riturile de initiere sunt prezente sub forma ,,jocurilor”.


Sezatoarea are un accentuat caracter social avand ca finalitate casatoria. Pentru tanarul de la sat, sezatoarea reprezenta o experienta existentialista fundamentala. El se integra in comunitatea satului realizandu-se acea armonie necesara obstei satesti. Orice sezatoare se incheie cu invatarea jocului traditional de catre tineri.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.