Obiceiuri de Anul Nou – Buhaiul

Obiceiuri de Anul Nou – Buhaiul

0 476

Cu cateva zile inainte de Anul Nou, incep sa se constituie alaiurile de buhai de buhai. Se confectioneaza costumele pentru personajele alaiului si se fac repetitii.?


Un alai de buhai este alcatuit de regula din: urator cu clopotel, 1-2 pocnitori din bici, 2 persoane cu buhaiul – unul care tine si ?unul care trage buhaiul trage, fluierasi, capre, cerb, urs si ursar, mire si mireasa, mos si baba, cioban la capre.


Obiceiul se centreaza, dupa cum ii spune si numele, pe buhai, sau buga cum I se mai spune in zone ale tarii. Buhaiul este vas de lemn de forma unei putinici, cu fundul acoperit cu piele de capra sau de oaie, bine intinsa. Prin mijlocul pieii trece o suvita de par de cal degresat. Gura vasului este deschisa.


Buahiul, prin tractarea parului de cal,? va emite un sunet asemanator ragetului unui taur, de unde si denumirea.


Buhaiul, simbol al fertilitatii, a fost cindva raspindit in intreaga Europa. La cehi este cunoscut sub numele de bukal sau bukaci, denumirea fiind in legatura cu zgomotul pe care il face; la unguri se numeste burgato; la germani se numeste Rummeltop sau Brummtorf, tot dupa zgomotul pe care il face. Obiceiul a disparut insa in? Europa apuseana.


Alaiul buhaiului umbla din casa in casa la urat, sustinand un spectacol – ritual, menit sa aduca prosperitate in noul an, ce incepe cu traditionalul “Primiti cu buhaiul?”. Dupa acceptul gazdei flacaii din alai recita colinda aratului, stand aproape de fereastra casei, acomaniati de clopotei si talangi.


La sfarsitul fiecarui pasaj din colind se rosteste refrenul „manati, mai!” sau „manati, flacai!” sau „ia pocniti din bice mai si sunati din zurgalai”. Acesta este momentul in care buhaiul si toata recuzita galagioasa este folosita: se trage deci buhaiul, se suna colpoteii si talangile, se invart moristile din lemn si se pocnesc bicele.?


Cel cu buhaiul se asaza in apropierea oratorului si, tragand necontenit cu mainile de suvita cea de par, o face sa rasune amarnic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.