Obiceiuri ciudate de Anul Nou

Obiceiuri ciudate de Anul Nou

0 577

Lumea e plina de traditii bizare, multe dintre ele sunt acum parte a istoriei diverselor popoare. Despre obiceiurile caudate de Craciun am scris la vremea respective. Acum dorim sa va prezentam cateva obiceiuri caudate practicate cu ocazia Anului Nou in diferite parti ale lumii.

Spania
In Spania, la miezul noptii, in ajunul Anului Nou, se mananca 12 boabe de strugure (uvas), cate una pentru ficare bataie a ceasului. Fiecare boaba de strugure aduce noroc in una din lunile noului an.

Finlanda
O traditie straveche a finlandezilor spune ca poti afla cum va fi noul an daca torni cositor topit intr-un recipient cu apa. Forma pe care o ia metalul iti va spune daca anul viitor va fi unul norocos. O inima sau un inel semnifica nunta, un vapor prevesteste calatorii, iar un porc anunþa mese imbelsugate in anul care vine.

Panama
In timpul manifestarilor dedicate Anului Nou, in Panama sunt ridicate ruguri pe care sunt arse efigii ale celebritatilor, numite munecos. Sunt reprezentate de la personaje de televiziune, de exemplu Betty cea Urata, la sportivi, cum ar fi medaliatul olimpic Irving Saladin, pana la figuri politice precum Fidel Castro. Efigiile reprezinta anul care s-a incheiat, iar arderea lor are ca scop alungarea spiritelor rele pentru anul care abia incepe.

Scotia
Aici se practica Hogmanay, adica “primul care intra in casa”. Traditia spune ca prima persoana care calca pragul casei in noul an trebuie sa aduca un dar (de regula se aduce whiskey). Scotienii practica si ceremonii legate de foc. In Stonehaven, localnicii marsaluiesc balansand faclii aprinse, simboluri ale soarelui, care au rolul de a-i purifica pentru noul an.

Filipine
In Filipine sunt la mare cinste formele rotunde, care reprezinta monedele, si care simbolizeaza prosperitatea, multe familii filipineze aseaza pe masa platouri cu fructe rotunde. In alte case se consuma la miezul noptii 12 fructe rotunde sau se poarta haine din materiale cu buline.

Belarus
In Belarus se celebreaza Kaliady, in timpul careia femeile nemaritate joaca diverse jocuri pentru a afla care dintre ele se va casatori in anul urmator. Intr-unul dintre aceste jocuri, In fata fiecarei femei se aseaza boabe de porumb, apoi este eliberat un cocos. Femeia din fata careia a mancat prima data cocosul se va casatori prima. Intr-un alt joc o femeie casatorita ascunde diverse obiecte pe care trebuie sa le gaseasca prietenele ei celibatare. Femeia care gaseste painea se va casatori cu un barbat bogat, iar cea care gaseste un inel va avea parte de un sot aratos.

Danemarca
Multi dintre danezi intra in noul an sarind de pe un scaun la miezul noptii. Saritura are rolul de a alunga spiritele rele si de a aduce noroc.

America Centrala si de Sud
In Brazilia, Ecuador, Bolivia si Venezuela, ca sa ai noroc trebuie sa porti lenjerie speciala in Ajunul Anului Nou. Cele mai populare culori sunt rosu si galben: culoarea rosie ii va aduce purtatorului iubire in anul care vine, iar cea galbena ii va aduce bani.

Si ar mai fi multe asemenea ciudatenii in lumea asta larga, dar spatial nu-mi permite acuma sa le prezint pe toate. Poate cu alta ocazie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.