Oare de ce nu sunt bani pentru salariile din Educatie? Pentru că…

Oare de ce nu sunt bani pentru salariile din Educatie? Pentru că…

1 135

Stimaţi Profesori, vestea bună: România este tigrul creşterii economice. Vestea rea: nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastră

Stimați Profesori, salariile Dumneavoastră sunt plătite de performanță economiei noastre. Surprinzător, deși declarațiile venite din mediile politic și de afaceri privind economia noastră sunt extrem de optimiste, nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastră.
De ce oare?
Pentru că suntem îndatorați până la 50% din PIB – România a împrumutat efectiv “în draci” – și pentru că se apropie vârfuri de plata, nu sunt bani pentru creșterile salariilor Dumneavoastră.
Pentru că avem un deficit cronic de cont curent, adică nu sunt bani în conturi uneori nici măcar pentru salariile din prezent, darămite pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.
Pentru că până la 80% din cheltuielile publice se duc deja pe salarii și pensii, de unde să mai fie bani în plus pentru creșterea salariilor Dumneavoastră?
Pentru că, în 2022, în condițiile în care economia a crescut din inflație,  veniturile mari rezultate atunci nu au putut acoperi cheltuielile bugetare – deci nici vorba să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră. Pentru că, în 2023, în condițiile în care economia crește din consum de import, veniturile bugetare vor fi mai mici – deci și mai puține șanse să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.  
Pentru că s-au dat cu generozitate amnistii fiscale, facilități fiscale, alocații, sporuri, deduceri, compensări, vouchere, etc., fără nici o justificare și fără că aceste stimulente și ajutoare financiare să aibă efect în economie pentru a produce bani în plus din care să crească salariile Dumneavoastră.
Pentru că statul da ajutor financiar de miliarde de lei de-a valma în economie fără să știe exact dacă aceste stimulente vor avea valoare adăugată și vor întoarce mai mulți bani la buget pentru a acoperi inclusiv creșterea salariilor Dumneavoastră.
Pentru că avem o evaziune fiscală și o muncă la negru estimate la 500 miliarde lei anual, adică bani care se duc în neant în loc să fie colectați la buget și să susțînă creșterea salariilor Dumneavoastră.
Pentru că nu mai fabrică mai nimic în România, avem un deficit de balanță comercială de peste 170 miliarde lei. Lipsa de specialiști și muncitori din fabrici, șantiere, agricultură și servicii este atât de mare încât șansele de a redresa deficitul de balanță comercială sunt minime, astfel încât nu are cum să apară un surplus de bani din care să crească salariile Dumneavoastră.
Pentru că – ha, ha! – s-au dat zile libere cu ghiotura și toată lumea s-a bucurat, inclusiv Dumneavoastră. Însă fiecare zi liberă costă, cel puțîn teoretic, circa 7 miliarde de lei – pierduți inclusiv de la creșterea salariilor Dumneavoastră.
Pentru că proiectele epice finanțate din PNRR și din alte surse europene – inclusiv pentru modernizarea sistemului de învățământ – nu vor putea fi executate în termenele asumate din cauza deficitului de muncitori, ingineri, echipamente, materiale de construcții, deci nu vor intră mult mai mulți bani în economie care să permită creșterea salariilor Dumneavoastră.

Stimați Profesori, dacă vreți să aflați dacă sunt adevărate și mai ales de ce au apărut și s-au complicat problemele descrise mai sus, cel mai bine este să întrebați foștii Dumneavoastră elevi și studenți care astăzi de ocupă de guvernarea României.
Sigur că în final salariile Dumneavoastră vor fi crescute, se va găși o soluție de compromis – va veni probabil prin taxa de solidaritate, cota progresivă, supraimpozitarea unor domenii, etc., adică se vor lua bani în plus de la cei care deja plătesc și care sunt din ce în ce mai puțîn, punând și mai multă presiune pe performanță economiei. Problema se va mută de la Dumneavoastră la altă categorie profesională care la rândul ei va solicită creșterea salariilor și tot așa.
Toate aceste creșteri ale salariilor care în nici un domeniu, inclusive în privat, nu sunt bazate pe criterii de eficientă, nu doar că vor pune presiune pe performanță economiei ci vor lovi din greu și în sistemul de pensii, care va intră în faliment în următorii zece ani când încep să între la pensie decrețeii – printre care se numără și 25% dintre Dumneavoastră.

Dragoş Damian
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.