Oare, a fost creștin, ȘTEFAN CEL MARE?

Oare, a fost creștin, ȘTEFAN CEL MARE?

3 95

Tabloul din imagine este in holul manastirii Putna. Cine nu crede, poate merge si verifica. Este inca acolo! In tablou vedeti sus in stanga, stema Moldovei care pe langa capul de bour contine Soarele si Luna. Stefan a fost inmormantat fara sicriu! Corpul fara cap a fost asezat pe 13 drugi de fier!
Capul a fost gasit asezat pe cateva caramizi deasupra corpului!
Vesmintele de la prima exhumare erau pagane, cu motive dacice ce reprezentau Soarele si Semiluna nu crucea!
La etaj in muzeul Putna exista acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop. Are zvastici brodate pe el. Cautati pe net sau mergeti acolo. Zvastica este un simbol stravechi al cultului Soarelui.
NOI DACII, NE INCHINAM …SOARELUI!
Cititi in continuare… Desprinderea trupului de cap dupa moarte este reprezentativa cultului lui Orfeu. Cele 13 drugi de fier reprezinta cele 13 vami ale vazduhului. Stefan nu era crestin! Nu Turcia avea pe drapel Semiluna, ci Dacii!
Biserica l-a ridicat in alte sfere, insa priviti cine era acest mare voievod moldav, urmas al dacilor.
„Astfel, în luna februarie a anului 1758, la porunca mitropolitului Iacov Putneanul al Sucevei, s-a deschis pentru prima oară mormântul lui Ştefan, după 2 secole şi jumătate. Uluirea s-a aşternut peste preoţii şi călugării care asistau la eveniment: domnul fusese înmormântat fără sicriu şi înveşmântat doar într-o mantie domnească, aşezat pe 13 drugi de fier, capul fiindu-i sprijinit de câteva cărămizi zidite”! Aşa scrie în zapisul mitropolitului!
În chip ciudat, despre înmormântarea lui Ştefan cel Mare nu pomenesc nici cronicarii, nici istoricii de mai târziu.

Apoi, în luna noiembrie a anului 1856, la stăruinţa egumenului de la Putna, Artimon Bortnik, o comisie oficială, de la Viena, a deschis mai multe morminte „aflătoare în biserica Mânăstirii Putna (…) aparţinând domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi membrilor familiei sale”.
La sfârşitul lucrărilor, a fost încheiat un proces-verbal amănunţit, publicat apoi de F. A. Wiekenhauser în „Istoria Mânăstirilor Voroneţ şi Putna”, în 1886.
Din acest document reiese că, la cea de-a doua deshumare, osemintele voievodului nu au fost atinse, dar, din dispunerea lor, „se putea stabili însă, cu toată siguranţa, că mormântul fusese înainte încă o dată deschis, cu care prilej, rămăşiţele domnitorului au fost schimbate într-o altă poziţie decât fuseseră aşezate la început”.
Procesul-verbal arată că, în mormântul lui Ştefan, „cadavrul, cu totul descompus şi acoperit de fărâmăturile zidurilor mormântului, era aşezat pe 13 bare de fier… ce erau aşezate pe amândouă părţile laterale ale mormântului…
Din partea de sus a corpului nu se mai vede mai nimic, şi pe un căpătâi de zid, gros de 12 ţoli, ce se găseşte în partea capului, se află partea de sus a craniului, încă destul de bine întreţinut, lipsit de orice acoperământ.
Aceste rămăşiţe ale craniului sunt aşezate la o distanţă de cinci ţoli departe de celelalte resturi ale cadavrului… îndepărtate de osul frontal, cât şi de amândouă oasele laterale ale craniului, care, între timp, s-au rotunjit prin putrezire…
Această împrejurare, ca şi celelalte înainte citate… lasă să se presupună că la acest cadavru capul ar fi fost schimbat pe cale mecanică din poziţia sa naturală încă cu mult timp în urmă…”

Aşadar, reţineţi: capul domnitorului a fost înmormântat separat de trup, la o distanţă de 5 ţoli (circa 12 centimetri) de restul corpului! Apoi, întreg trupul nu a fost pus în sicriu, ci pe 13 bare de fier!
De ce?
De ce tradiţia aceasta?
Straniu este faptul că şi voievodul moldovean Alexandru cel Bun a fost descoperit înmormântat precum Ştefan cel Mare, adică fără sicriu, cu trupul aşezat pe un grilaj asemănător, de fier, şi cu capul sprijinit pe un zid de cărămizi. Obiceiul decapitării voievozilor, după moartea lor naturală, s-a păstrat până târziu.
Astfel, la repatrierea osemintelor lui Dimitrie Cantemir, din Rusia în România, ca domnitorul să fie reînmormântat în Biserica Trei Ierahi, din Iaşi, s-a constatat că trupul lui nu avea cap!
Deci, Soarele, Semiluna, decapitat… cultul lui Orfeu!

Bogdan Bodeanu,
Sursa: facebook.com

COMENTARII

  1. Da mă da… d’aia mergea la Daniil sihastrul…. și toată oștirea înainte de luptă se spovedea și împărtășea… că erau cu orfeu (bine că nu cu oreo… biscuiți? biscuim măria ta!)… și tot de la orfeu citire: ctitor de mănăstiri….
    marș mă!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.