O crimă economică (în formă continuată) care dureaza de 30 de ani!

O crimă economică (în formă continuată) care dureaza de 30 de ani!

În anul 1972, România lui Nicolae Ceauşescu se înscrie în organizaţia TIR, ( Transporturi Internaţionale Rutiere), şi îşi ia angajamentul să contribuie la realizarea şi modernizarea culoarelor de transport europene care traversează ţara noastră.Cel mai important culoar care străbătea România a fost denumit Culoarul IV – cel care traversa ţara de la vest la est: Nădlac – Arad – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa/Giurgiu (varianta secundă). În anii ’80 se realizează tronsonul Bucureşti – Piteşti şi Feteşti – Cernavodă, plus 35 de kilometri între Bucureşti şi Fundulea.Vine Revoluţia şi, timp de 13-14 ani, nu se construieşte niciun kilometru de autostradă. Deşi România este membru al Transportatorilor Internaţionali. Iar toată Europa aştepta culoarul IV… În plus, după 1990, Valea Prahovei devine El Dorado al României, înavuţiţii tranziţiei din tot spectrul politic îşi cumpără terenuri în această zonă…

Sub Guvernarea CDR, prin ministrul  shpagar al Transporturilor, Traian Băsescu, spune că România nu are nevoie de autostrăzi, ci mai degrabă de drumuri naţionale modernizate.Singurul lucru pe care îl face Băsescu (1998 – 1999) este o… indelunga modernizare a Autostrăzii Bucureşti – Piteşti, in fapt, primul mare jaf rutier naţional, pentru că, la nici 2 luni de la inaugurare, asfaltul se decojeşte. Nimeni nu plăteşte pentru asta.Guvernul Năstase este primul care un lobby  că ruta prin Sibiu – Piteşti nu este de prima actualitate şi că România ar fi de acord mai repede să înceapă  tronsonul Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Cluj – Borş(Beneficiază de un suport uriaş al UDMR.) Europa spune nu!
Atunci Năstase îi găseşte pe americanii de la Bechtel, care simt că e rost de un os de ros în… Republica lui Năstase. Acesta scoate la licitaţie (am glumit, oferă prin încredinţare directă) contractul pentru A3 şi tot el reîncepe lucrările pe A2, cele demarate in fortza de Ceauşescu.
În 2004 vine la puterea alianţa DA, care a apelat la U.E. doar să scoată bani din buzunar pentru …vechiul coridor de pe Valea Prahovei. Dar nu spre Cluj, ci… Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Sibiu. Din nou, Uniunea spune nu.
Autorităţile româneşti nu înţelegeau că, în limbajul celor de la Bruxelles, conta simplul fapt că, pe DN 7 – Valea Oltului, autostrada este mai scurtă cu 130 de km decât pe Valea Prahovei.
Guvernul PDL începe construcţia A1, dar doar pe sectoarele din Transilvania, până la Sibiu. Anca Boagiu deschidea şantierele …si le lasa asa! Apoi urmează cea mai mare miniciună pedelistă: „Sectorul Piteşti – Sibiu nu are finanţare europeană” … Toate partidele ştiau că este o mare născocire, pe acest sector existând finanţare, numai că primul USL (PSD-PNL) introduce  ca prioritate, tot  sectorul Bucureşti – Ploieşti – Braşov. (Mama lor de exproprieri!)

Vine la putere cabinetul Ponta şi ministrul… marilor proiecte este Dan Şova. Evident, cu prioritate … autostrada pe Valea Prahovei.  Şova se duce la Bruxelles să negocieze cu oficialii care tocmai trasau noile denumiri Ten-T, să mute culoarul respectiv pe Valea Prahovei… Fără sorţi de izbândă.
Ponta şi Şova încearcă şmecheria: să scoată prin parteneriat public-privat sectorul de pe Valea Prahovei, sperând să forţeze europenii să renunţe la Sibiu – Piteşti. Nu vine nimeni. Aici, generalul Coldea se dovedeşte un tip ok, acesta ameninţându-i pe Şova, Ponta plus Ghiţă (cf. stenograme) că e în stare să-i … aresteze dacă nu dau drumul la proiectul autostrăzii Sibiu – Piteşti.  Vine in guvern alt securist de bine, Ioan Rus.
Acesta încearcă să facă o altă mânărie şi anume să trimită, la Bruxelles, Master-Planul de Transport cu Autostrada Valea Prahovei prima şi, pe locul 2, cea de pe Valea Oltului. Renault se prinde şi respinge Master Planul şi cere ca Sibiu – Piteşti să fie scos rapid la licitaţie …pe primul loc în Master Plan. După mai multe proteste…”dirijate” la Dacia Piteşti, fostul…Ponta nu are încotro şi scoate la licitaţie SF-ul pentru Sibiu – Piteşti. SF-ul este câştigat de o firmă din Italia. Care însă freacă menta 2 ani…Vin tehnocraţii lui Cioloş, cu alt incompetent la transporturi… Dan Costescu! care nu e în stare nici să solicite avizul de mediu…
Revine, în 2016, PSD la guvernale  si primul SF este reziliat  … după 2 ani, doarece italienii nu făcuseră decât… capetele, lot 1 şi lot 5. SF-ul este dat Institului de Geofizică şi, după un an, se ajunge la concluzia că … traseul optim, cu mici modificări, este cel realizat de IPTANA, în 1998, care, de fapt, este… cel realizat în 1984…pe unde l-a aprobat Causescu!

În anul 2017 sunt iar…licitate capetele pentru proiect şi execuţie. Comisia Europeană baga de seama  că, fără aviz de mediu, nu acceptă proiectul.
Ce sa vezi, Aviz de mediu care împlineşte un an de când se află la Ministerul Mediului. Care …Ministru al Mediului, este Graţiela Gavrilescu, iar  acesta este gata în ordine: in martie 2018, apoi în iunie 2018, apoi în august 2018, apoi în octombrie 2018, acum la finele anului 2018! Probabil că nici atunci nu va fi. Atunci, preventiv, macar Lucian Şova , Narcis Neaga , Graţiela Gavrilescu,  trebuiau să părăsească aceste posturi… IERI!! Iar clasa politică responsabila, una care trebuie să plătească. pentru că, intenţionat, au încercat să mintă şi să manipuleze românii şi europenii pentru„exproprierile transpartinice” de pe Valea Prahovei. La ora asta nimeni nu este demis, nimeni nu este condamnat pentru această crimă economică (în formă continuată), care dureaza de 30 de ani.(l. Popescu)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.