NU vă puteți imagina cât de mult se fumează în România dacă...

NU vă puteți imagina cât de mult se fumează în România dacă se virează la buget miliarde de euro

1 136

Industria tutunului virează anual la buget circa 4 miliarde de euro
Industria tutunului virează anual la buget circa 4 miliarde de euro, însemnând accize, TVA şi alte taxe. Valoartea reprezintă aproximativ 14% din totalul PNRR inclusiv împrumuturile.
Conform ultimei execuţii bugetare, încasările din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 7,1% în octombrie 2023 faţă de octombrie anul trecut, în timp ce totalul accizelor a crescut cu doar 2,8%.
Calendarul de majorare a accizelor pentru produsele din tutun, stabilit anul trecut pentru cinci ani, a fost modificat, urmând ca accizele să fie crescute mai mult decât era prevăzut şi mai repede, atrage atenţia Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
„În decembrie e la fel ca în iulie, când a început zvonistica referitoare la pachetul fiscal. Ultima dată când l-am văzut pe dl. ministru al Finanţelor la o dezbatere spunea că în 2024 nu vor fi schimbări, dar că nu sunt excluse ajustări şi că s-ar putea să ducem dorul măsurilor de până acum. Deci nu se va schimba nimic, dar se va modifica pe ici, pe colo, probabil că în punctele esenţiale. Apar iar în presă tot felul de ştiri pe surse despre diverse amendări ale amendamentelor şi tot felul de controverse. Aşadar, iarna e ca vara. Mai ales pentru industria tutunului, care e ca într-o menghină, de fiecare dată când se discută despre construirea bugetului, rectificarea lui sau acoperirea unor deficite”, a afirmat Gilda Lazăr, la dezbaterea online „2024, între tentaţia populistă electorală şi presiunile bugetare„, organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

Sunt și alții care se plâng de creșterea accizelor

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), Feliciu Paraschiv, crede că anul 2024 va veni cu scumpiri şi reducerea puterii de cumpărare, cu toate că şi producătorii, şi consumatorii, vor căuta soluţii.
„Vom avea de la anul o serie de măsuri cum e creşterea de TVA la produsele care conţin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele bio, produsele montane – cele care sunt produse la altitudini de 1.000 – 1.400 metri, va creşte acciza la tutun, la alcool, la băuturile cu concentraţie mai mare de zahăr, unele microîntreprinderi vor avea impozit pe cifra de afaceri mai mare, vor fi creşteri de taxe pentru bănci, hoteluri, restaurante. În piaţă, majorările vor fi mai ample, pentru că se vor cascada.
Vom observa un fenomen de down-trade, consumatorii vor începe să cumpere produse mai ieftine, producătorii la rândul lor vor reduce cantitatea, pentru a menţine preţul plafonat. În plus, avem legislaţie referitoare la ambalaje, o bătaie foarte mare de cap, care duce până la urmă la creşteri de costuri şi de preţuri la raft, iar pe de altă parte la scăderea puterii de cumpărare”, a precizat Paraschiv.
Că se bea destul de mult la noi e un lucru desul de cunoscut. Din cele 10 țări cu cel mai mare consum de alcool din lume, nouă sunt din Uniunea Europeană. Iar între statele UE există diferențe mari la acest capitol, România ocupă locul 10 (în UE), cu 12,3 litri pe cap de locuitor, conform eurostat. Deci si de aici se incasează la greu bani la buget (accize si TVA), dar nu se compară cu ce se încasează din tutun, aproape 4 miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în 2022, procentul de fumători în România era de 19,8% din populația țării. Având în vedere că numărul total de locuitori, în același an, a fost de 19,66 milioane, numărul de fumători în România, în statistici, a fost, estimativ, de 3.892.535 de persoane. Imens! (V.T.)

COMENTARII

  1. De ce trebuie să crească accizele pt produse din zona defavorizata 1000 – 1500 m?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.