Mucegaiul supermarketurilor

Mucegaiul supermarketurilor

0 205

Zilele trecute a fost vorba de paine, in alte ocazii mucegaiul, sub diferiele sale forme, la propriu sau la figurat, a aparut la alte produse.
La propriu, starea de alterare a proselor s-a facut simtita la pulpe de pui – o cunostinta mi-a mutat nasul cu o punga de asemenea produs, pe care il ducea inapoi la magazin, dar la vremea respectiva am socotit acest lucru drept o intamplare nefericita si nu am descris-o in paginile ziarului nostru – la alte categorii de produse sau parti de pasare, la mezeluri, carne tocata, la pachet sau caserola, pe la unele lactate ambalate etc. Se intelege, produsele alterate nu au aparut toate in aceeasi zi si la acelasi magazin, ci de-a lungul saptamanilor sau chiar lunilor, marturie stand si reclamatiile aparute la CJPC.
Si aici aare forma de mucegai la figurat. Aceasta este exprimata prin neglijenta si delasarea responsabililor din mai toate supermarketurile brasovene. Si, pe deasupra si cel mai rau, este faptul ca mai intervine si goana dupa profit cu orice pret, goana care lasa prin galantare sa apara asemenea produse periculoase pentru sanatatea consumatorilor. Cati romani pastreaza bonul de casa, pentru ca apoi sa poata dovedi cand si de unde au cumparat produsul alterat? Iar de acest lucru profita sefii marilor lanturi de magazine, supermarketuri care si asa sunt in minus la capitolul relatiilor producator/procesator, lant de magazine si cumparatori, cu niste castiguri uriase in favoarea magazinelor si in detrimentul celorlalti. Ca la fraierii si necioplitii romani merge si asa.
Iata, in acest sens, un recent exemplu.
Intr-un hipermarket din Brasov rafturile respectivului raion erau pline cu paine stricata. Dar nimeni nu s-a deranjat sa o retraga de la comercializare.
Painea se afla, e drept, in termenul de valabilitate, asa ca probabil mucegaiul a aparut fie din cauza ambalajului, fie din cauza conditiilor de pastrare.
Dar, cu toata starea painii, nici angajatii de pe raion si nici casieritele nu au sesizat vreo neregula, cu toate ca zeci de clienti priveau indignati si cu scarba marfa stricata.
Cu toate astea, chiar si dupa ce li s-a cerut o explicatie pentru toate neregulile gasite, angajatii le-au spus reporterilor sa revina luni, cand directorul hipermarketului este la serviciu.
Bun, dar daca pana la acest „luni” – in cazul de fata astazi – respectivul director moare, fuge cu o artista si i se apleaca, sau il leaga nevasta de pat si pleaca intr-o croaziera prin Caraibe, atunci ce este de facut? Oare aceste mari magazine sunt sate fara caini? Eu stiu ca, in oricare intreprindere, exista si inlocuitori ai sefilor, adjuncti si adjuncti ai adjunctilor, care poarta aceeasi responsabilitate si trebuie sa ia decizii in orice clipa.
Insa se pare ca ministresa Udrea are dreptate cu programul ei, caci Romania pare, intr-adevar, „The Land of all Choise”!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.