Motiunea a fost depusa

Motiunea a fost depusa

0 197

PNL si UDMR au depus, ieri, motiunea de cenzura pe tema Legii salarizarii unitare, lege care a nemultumit cam pe toti cetatenii tarii.
Motiunea de cenzura a PNL si UDMR se intituleaza „Guvernul PD-L – PSD a hotarat: ‘Decat munca fara rost, mai bine putin si prost'”, si a fost depusa ieri la cele doua Camere ale Parlamentului. Textul motiunii de cenzura a fost semnat de 121 de parlamentari PNL si UDMR.
Probabil este bine ca a fost depusa motiunea, dar titlul ei este de doi bani. Nu inteleg cum de nu s-a gasit altul, ca doar motiunea tinde sa dea jos guvernul, nu sa faca parte dintr-un spectacol de la „Ora vesela”. In sfarit, ata i-a dus capul!
Motiunea de cenzura, potrivit lui Eugen Nicolaescu, vicepresedintele de grup al PNL, „se intemeiaza pe un complex de argumente”.
Potrivit Constitutiei, in termen de trei zile de la asumarea raspunderii Guvernului, parlamentarii pot depune o motiune de cenzura, ceea ce s-a si intamplat.
Motiunea nu va putea fi dezbatuta, totusi, in Parlament, decat saptamana viitoare, atunci cand vor fi convocate cele doua camere. La trei zile dupa citirea textului in plenul reunit, parlamentarii vor vota motiunea, prin vot secret cu bile.
Pentru adoptarea motiunii este nevoie de un minim de 236 de voturi, numar insuficient la data depunerii motiunii, daca se ia in calcul numarul membrilor PNL si UDMR, dar nu poti sti niciodata de unde sare iepurele intereselor.
Eugen Nicolaescu a afirmat ca adoptarea unei legi de salarizare unitara nu se poate face intr-o perioada de recesiune economica, ci intr-una de crestere economica sustinuta, cand mediul privat poate sa absoarba potentialul personal disponibilizat din sectorul public.
„Prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignora principiul solidaritatii sociale, atat de necesar pe perioada de criza”, a afirmat Nicolaescu, in opinia caruia „coalitia PD-L – PSD incurajeaza nemulþumirile sociale si promoveaza discriminarea intre diversele categorii de personal bugetar”.

Pe de alta parte, liberalii si udemeristii sunt de parere ca nu se impunea adoptarea unei legi „de o complexitate deosebita”, cum este cea a salarizarii unitare, prin angajarea raspunderii.

Nicolaescu a facut o scurta prezentare a aspectelor abordate de moþiunea de cenzura. Vicepresedintele PNL a vorbit despre faptul ca Legea nu a intrunit consensul tuturor partenerilor sociali, fiind „o lege proasta, care impune arbitrariul”.

Deputatul PNL a mai precizat ca „textul Legii demonstreaza modul haotic in care s-au elaborat neprofesionalismul, incompetenta si incapacitatea Guvernului de a intelege sistemul public din Romania si de a-l organiza”.
De altfel, parlamentarii PNL si UDMR au acuzat si faptul ca, Executivul a „uitat” ca, in cazul unor legi complexe, este nevoie de „dezbatere si consens in cadrul societatii si mai ales de o dezbatere parlamentara serioasa”.

„Angajarea raspunderii Guvernului intr-o singura zi pentru trei proiecte de lege este o procedura neconstitutionala pentru ca incalca art. 114 din Legea fundamentala a Romaniei. Ori domnul Boc are cunostinte precare de drept constitutional, ori pentru domnia sa, 1 proiect de lege = 3 proiecte de legi, dar putem spune ca este Guvernul cu cele mai multe acte normative declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala”, a mai spus Nicolaescu.

„Ignorand toate argumentele noastre si in lipsa unor criterii corecte de elaborare si fundamentare, singurul criteriu in baza caruia s-a facut evaluarea si proiectarea grilelor de salarizare a fost cel politic, al Guvernului coalitiei PD L – PSD, care, avand painea si cutitul, poate taia si spanzura. Acest tip de politica nu are ce cauta in lumea democratica din Romania Uniunii Europene”, a incheiat Nicolaescu.
Asa ca acuma nu ne ramane decat sa asteptam putintel si vom sti care interes ce fes poarta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.