Mintea cea de pe urma exploziei

Mintea cea de pe urma exploziei

0 214

Desi n-a fost o deflagratie in toata regula, explozia de la Nitramonia a fost auzita si de surzii de la AVAS. Reprezentantii Autoritatii obisnuisera pana acum sa fie tari de urechi la toate solicitarile sindicalistilor de pe platforma fagaraseana – ca a fost vorba de salariile neincasate de luni de zile, de cele compensatorii sau de apelurile disperate de a asigura paza uzinei.


Situatia era de multa vreme patetica si hilara in acelasi timp. Lucratorii fagaraseni, care vin la lucru doar ca sa se asigure ca nu da nimeni iama prin depozitele cu pulberi si cisternele de amoniac din curtea fabricii in ruine, au ragusit de cand roaga autoritatile sa rezolve problema furturilor in unitate. Mastodontul jerpelit care este Nitramonia este la cheremul gastilor de tigani ce controleaza traficul cu fier vechi in zona. Gardul anemic care imprejmuieste terenul uzinei nu este o piedica pentru agitatia din timpul noptii. Ba chiar si din in timpul zilei; hotul care a declansat explozia si incendiul de vineri nici n-a asteptat caderea intunericului pentru a se apuca sa taie cabluri electrice in ograda fara stapan a Nitramoniei.


A fost nevoie de acest incident, prevestit de multa vreme de sindicalisti, pentru ca AVAS-ul sa treaca la sentimente mai bune fata de soarta platformei. Aflat ieri la Bucuresti, prefectul Brasovului, Adriana Dontu, a obtinut din partea Autoritatii garantia ca, cel putin pana la desemnarea lichidatorului, in zona va stationa dispozitivul de jandarmi ce fusese instalat imediat dupa incident si al carui consemn expirase ieri seara. De asemenea, echipe de politisti vor patrula in perimetrul fabricii.


Tiganul parlit de flacarile pe care le-a declansat singur in graba inconstienta de a taia cat mai repede o halca din trupul de fier ruginit al Nitramoniei, si-a parjolit doar mainile la locul faptei. Mult mai rau s-ar fi ars reprezentantii AVAS, care au tergiversat iresponsabil asigurarea pazei intr-unul din cele mai periculoase locuri din zona, daca explozia ar fi cuprins un intreg depozit de pulberi sau s-ar fi extins si la rezervele de amoniac.


In locul unor arsuri de gradul II sau III, cum i s-a intamplat hotului exploziv, se pare ca valorificatorilor activelor statului le-a venit mintea la cap. Mintea cea de pe urma exploziei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.