Ministerul Mediului și-a propus să susțină extinderea fondului forestier cu peste 7.000...

Ministerul Mediului și-a propus să susțină extinderea fondului forestier cu peste 7.000 de hectare în 2015

0 526
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și-a propus pentru acest an să susțină extinderea fondului forestier național cu peste 7.000 de hectare, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
 
Astfel, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a semnat un protocol de colaborare, împreună cu Asociația Comunelor din România (ACOR) și organizațiile neguvernamentale ‘Let’s Do It, România’ și ‘Plantăm fapte bune în România’.
„Una dintre cele mai mari probleme de mediu din țara noastră continuă să rămână scăderea suprafețelor împădurite. Dacă, în situația tăierilor controlate, legislația în vigoare stabilește clar obligații de refacere a acestora, în cazul tăierilor ilegale efectele s-au acumulat, de la an la an, și se văd cu ochiul liber. Așa cum am promis, odată cu declanșarea campaniei de primăvară, în Luna Pădurii, am dat startul unei ofensive care să ne readucă într-o situație normală: aceea în care suprafețele împădurite sau cele regenerate să depășească suprafețele exploatate forestier”, a precizat ministrul Grațiela Gavrilescu, la semnarea documentului.
Ministrul Mediului a subliniat că a canalizat „eforturi bugetare și umane din sistem” pentru descurajarea până la stopare a defrișărilor ilegale.
„Suntem în punctul în care prin funcționarea Radarului Pădurii am depistat, în mai mult de 25% dintre cazurile semnalate, transporturi ilegale de lemn. Pe de altă parte, suntem în punctul în care ne-am propus să triplăm media anuală de creștere a suprafețelor pădurilor din România, situată până acum la sub 2.000 de hectare pe an”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.
 
 
Protocolul prevede că Ministerul Mediului, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, pune la dispoziție două milioane de puieți forestieri, care urmează să fie plantați pe terenuri situate în afara fondului forestier național, în cele două campanii de plantare din primăvară și toamnă.
La rândul său, Asociația Comunelor din România va solicita primăriilor membre să identifice și să pună la dispoziție terenurile care urmează să fie împădurite cu sprijinul voluntarilor ONG-urilor semnatare.
„Noi suntem o inițiativă națională de împădurire pe bază de voluntariat, intrată în al cinci-lea an de acțiuni. Anul acesta, vom planta 500.000 arbori la nivel național. Ne bucură că planurile noastre se împletesc atât de bine cu cele ale Ministerului Mediului și considerăm că parteneriatul are loc la momentul potrivit”, a declarat Liana Andreea Buzea, fondator ‘Plantăm fapte bune în România’.
La rândul său, directorul executiv al ‘Let’s Do It, Romania’, Andrei Coșuleanu, a precizat că va invita pe cei peste un milion de voluntari care au participat în proiectele Let’s Do it România să se implice în acest proiect.
Ținta asumată de Ministerul Mediului de extindere a fondului național forestier este susținută și de Fondul de Mediu, prin lansarea unui Program în valoare de 150 milioane lei, sumă din care se poate asigura finanțarea împăduririi pentru circa 4.000 de hectare.
„Prin Programul pe care îl vom lansa prin Administrația Fondului pentru Mediu, prioritate vor avea zonele care înregistrează deficit de pădure. Totodată, Programul este conceput de așa manieră încât vom deconta și cheltuieli de întreținere și pază a suprafețelor împădurite, pentru a avea garanția atingerii maturității acestora”, a mai spus ministrul Grațiela Gavrilescu.
Aceasta a precizat că, în România, aproximativ zece județe înregistrează suprafețe de pădure sub 10% din suprafață. Mai mult decât atât, în Călărași, Teleorman, Brăila, Constanța și Ialomița suprafețele împădurite abia ating 5% din suprafața totală.
Administrația Fondului pentru Mediu va asigura finanțarea în continuare a proiectelor de împăduriri încheiate în anii anteriori, respectiv 385 de hectare împăduriri, 226 de hectare completări curente și 48 de hectare refacerea plantațiilor afectate de calamități.
De asemenea, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor finanțează lucrări de împădurire pe terenuri degradate devenite inapte pentru agricultură, dar care pot fi puse în valoare prin împădurire. În acest scop, pentru anul 2015 s-au alocat 2 milioane lei de la bugetul de stat și 25,5 milioane lei din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.
Tot pentru anul 2015, Ministerul Mediului finanțează, cu suma de 36,3 milioane de lei, realizarea a 1.111 de hectare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naționale stabilite de CNADNR.
„Conservarea pădurilor din România trebuie abordată prin planuri pe termen lung, nu de la un an la altul. De aceea, în perioada 2015-2016 vom realiza un studiu pentru identificarea la nivel național a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi împădurite, studiu care va sta la baza unui Program multianual de împăduriri”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.
AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.