Mesaj pentru „analistii militari”…

Mesaj pentru „analistii militari”…

8 230
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am facut armata la termen redus la 18 ani, dupa ce am intrat la Facultate la ‘Poli’. Mama mea era atunci la Academia Militara si imi zicea Ati ghicit, fix acolo am fost incorporat. UM 01191 -Plutonul 2 Compania 5 , Batalion 2. Infanterie. De altfel ii spusesem ca daca e sa fac armata vreau sa fie un loc unde sa simt ca fac armata. Si am simtit-o !
Marsuri de 40 de km, 24 de trageri, alarme de lupta in unele perioade in fiecare seara fix dupa ce puneam capul pe perna, cate o saptamana la rand, sa nu ne plictisim. Zilnic instructie in poligon. Unul la 5 km de unitate, altul la 10, pe Dealul Soimos.
Am fost comandant de grupa. Si mi-am luat-o pentru asta cu varf si indesat. Si mai apoi sergent de serviciu…Masca pe figura, placa de baza de 25 de kg de la aruncatorul de 82 mm, tinuta cate 24 de ore in spinare. Fiindca nu imi cravașam ” subordonatii”. Cum puteam sa fac asta, cu colegii mei de clasa din liceu??
Am tras cu AK -47, pe care il dezasamblam cu ochii inchisi si il montam la loc in sub 30 de secunde, cu mitraliarea de companie, cu PSL-pusca semiatomata cu luneta.
Cu AG-9 si AG-7, adica aruncatoarele de grenade pe care le vedeti in filme. Am aruncat cu incarcatura TNT, grenade. Am tras cu pistolul Carpați. Am tras cu mitralierele de 14,5 si 7,62 de pe TAB.
Ziua, noaptea, din miscare, din culcat, din adapost vertical sapat cu lopatica de infanterie in pamantul tare din dealurile Radnei. Si ai ceva de sapat cand ai 1.90 inaltime…
Douazeci si patru de trageri in total. Am mancat din gamela in timp ce ploua cu galeata si nu aveai unde sa te adapostesti. Am facut garda, cu munitie de razboi, am alergat cu masca de gaze pe figura, pana la epuizare.
In general, am invatat eu si colegii mei pe care urma sa ii cunosc 9 luni mai tarziu in Facultate, disciplina si taria de caracter. Daca aveai…
Am batut pas de defilare pana au crapat talpile bocancilor in care urinasem ca sa se inmoaie pielea. Iar cand am lovit cu mana patul armei la depunerea juramantului, tragand catarea in dreptul nasului, cele 3 batalioane cati eram acolo, am facut sa vibreze geamurile unitatii.
Iar cand am strigat “ Juurrrr!” in Lipova si s-a facut liniste totala pret de secunde, cat o eternitate. Si desi ne intrebam ce naiba cautam acolo, ne-a linistit istoria generatiei din ‘ 44 cand niste băieți ca noi au murit toti la Păuliș, pana la unul, in razboi. Si ne-a fost rusine sa ne mai intrebam… Eram de acum, ‘Detasamentul Păuliș’…
„Infanteriști să dăm onorul,
Lucească armele spre cer…

Din cearcefurile paturilor noastre, sarea moneda ca pe trambulina si mozaicul dormitorului lucea mai tare ca Luna plina. Am injurat printre dinti si in gand, dar am invatat diferenta dintre puful de acasa si viata reala.
Am ras, am plans de ciuda si ne-am asteptat scrisorile de acasa si de la fata pe care o iubeam, cu nerabdarea celor 18 ani, ce ne curgea in loc de sange.
Si le tineam in buzunarul de la piept sa fie la indemana cand le reciteam seara de seara, pana se stergea cerneala de pe ele. Ca pe atunci nu era Facebook sa ne tina evidenta vietii si a sentimentelor.
Memoram totul cu inima.
Si am cântat împreună rupti de oboseala ‘stand up and fight, you’re in the army now” de parca eram toti Status Quo.
Si, da! Ne recunosti si azi pe strada, fiindca nu avem gleznele goale si nu mergem cu trotineta.
Si nici nu ne pensam si nu ne dam cu lac pe unghii. Asa ca stati linistiti, in caz ca… tot noi o sa…
Fiindca noi avem o legatura si un sentiment anume pentru Țara asta. Care ne-a dezamagit dar care ne-a dat si sens. Chestie pe care voi nu o veti intelege niciodata.

Autor: Adrian Orza
Sursa: facebook.com

NOTA
Bătălia de la Păuliș a reprezentat o luptă dusă pe valea Mureșului (1944 13-20 septembrie) pe linia de front Cladova-Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin, între trupele hortyste – aflate în atac și trupe ale Armatei Române – aflate în apărare, după întoarcerea armelor contra naziştilor.
În septembrie 1944, la două săptămâni după ce Armata română întorsese armele şi se aliase împotriva Axei, trupele hortiste au ocupat Aradul şi se pregăteau pentru forţarea văii Mureşului, sperând să ajungă în interiorul României. Pentru apărarea defileului râului Mureş, în zona Păuliş, Şcoala de Subofiţeri rezervă nr. 5 din Radna s-a constituit în „Detaşamentul Păuliş”, iar din Ordinul Armatei I din aceeaşi zi, detaşamentul a fost întărit cu Divizionul 61 artilerie grea şi Batalionul 1 din Regimentul 96 infanterie.
În bătălia de la Păuliş a fost anihilat un atac al armatei maghiare care dorea să înconjoare batalioanele româneşti, aflate spre centrul ţării.
Detaşamentul Păuliş cuprindea 755 elevi ai şcolii militare, cărora li s-au alăturat, ca unităţi de întărire, 569 soldaţi din Regimentul 96 infanterie, 360 soldaţi din Divizionul 61 artilerie grea şi 124 de ofiţeri şi subofiţeri.
Detaşamentul şi-a dus la îndeplinire misiunea însă, cu sacrificiul multor vieţi.
Tinerii elevi ai şcolii de subofiţeri au plătit cu sânge oprirea invaziei inamicului. În această bătălie, detaşamentul a pierdut 10 ofiţeri, 10 subofiţeri, 148 de elevi şi 209 de soldaţi (morţi, răniţi şi dispăruţi), iar inamicul a avut pierderi de 919 militari morţi şi 387 prizonieri. (V.T.)

COMENTARII

  1. ia ghici…la ștefan gheorghiu, fostă a.a.jdanov actuală snspa… intenționat am folosit minisculele (dacă știi ce înseamnă,inteligentule) pentru că de la început și până în prezent a produs nulități (ca și mine de altfel…sper că reușești să înțelegi ironia tovarășe barbu) ???

  2. dupa ce trec niste ani esti selectiv cu memoria, totusi ar trebui spuse si partile aberante, umilitoare.

      • ești pe lângă rău,se vede că nu ai făcut T.R.!apropos anonim se scrie fără h în față.pronunția respectivă te dă de gol ca apartenent la o anumită etnie.care în cazul tău o reprezinți cu cinste!

  3. f.f.frumos…emoționant…dar…chiar și în marea mizerie plină de minciuni a comunismului…se știa bine de tot pentru ce trebuia să se facă armată… România era ROMÂNIA ❤️??… încă… acum…care ar fi noima pentru care tinerii (fără nicio educație intelectuală/morală/socială/fizică/sanitară) ar trebui să facă armata…voluntar…ca să ce… pentru cine/ce… majoritatea vrea să plece… și…pe bună dreptate…au multe motive să o facă… așa că…mai moale cu patriotismul de mucava…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.