Marcul Boilor sau Pastele Cailor

Marcul Boilor sau Pastele Cailor

1 627
Ziua de 25 aprilie este consacrata, conform calendarului popular romanesc, animalelor de povara, de aceea se mai numeste si Marcul Boilor sau Pastele Cailor. Acum, boii erau lasati sa pasca oriunde, nu erau legati si nici injugati sau inhamati. De regula, in aceasta zi, se facea claca la preotul satului.
Credinte populare, traditii, semne
Marcul Boilor este in credinta populara patron al vitelor mari, in special al boilor. In aceasta zi principalele animale de munca din satul vechi romanesc, boii, erau lasate sa pasca pe unde si cat doreau, nu erau legati si, mai ales, nu se injugau la caruta sau la plug. In spiritualitatea romaneasca boul este un animal funest, care isi anunta stapanul, prin refuzul de a trage la jug, ca va veni Moartea. Acelasi mesaj il au si visele in care apar vite, in special boi sau vaci negre legate cu funia sau lasate libere prin cireada. Boii erau injugati la carul mortuar. Adesea, boii sunt invocati in cantecele si bocetele funerare: „Ai, boiti, boiti, / Pe cine carati/ Pe cine plimbati, / Pe cine duceti …” (Izverna, jud. Mehedinti).
“La Pastele Cailor”
In popor, expresia „la Pastele cailor” nu avea intelesul pe care l-a capatat in zilele noastre, si anume cel de „niciodata”, ci insemna „alta data” sau „foarte rar”. O alta credinta populara situeaza Pastele Cailor la sarbatoarea de Inaltare (17 mai). Se spune ca, atunci cand Maica Domnului l-a nascut pe Iisus in iesle, pe cat de linistiti erau boii, pe atat de galagiosi erau caii. De aceea, Maica le-a harazit sa nu se sature de mancare decat o data pe an, la Inaltare. Atunci este Pastele cailor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.