Mai putini salvamontisti in Bucegi

Mai putini salvamontisti in Bucegi

0 241

Numarul salvamontistilor din Busteni ar putea fi redus la jumatate, si asta din lipsa de fonduri Caci in asemenea domenii se fac economii, tocmai unde omul se duce in mare parte din placere, fara a scoate castigurile de care au parte, de pilda, directorii de agentii sau parlamentarii, care noaptea nu umbla, eventual, decat cel mult pe Muntele lui Venus, fara sa-si dea silinta sa salveze vieti.
„Avem alocati bani pentru salarii doar pentru sapte oameni pana la finalul anului. Au fost promisiuni, la începutul anului, ca o parte din activitate o preia Consiliul Judeþean Prahova, conform Hotararii de Guvern care reglementeazã activitatea Salvamont’, a declarat ieri seful Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc.

‘Au aparut insa, atunci, voci care au sustinut ca nu se poate, pentru ca posturile sunt blocate. Insa acel blocaj se referea numai la functionarii publici, iar salvamontistii pot fi detasati sau incadrati altfel. Exista alte variante, functionale in judete ca Arges, Dambovita sau Sibiu, unde Consiliul Judetean vine cu bani de ani de zile pentru acest serviciu”, a tinut sa precizeze Haiduc.
Ciudat este faptul ca salvamontistii sunt asimilati functionarilor publici. Unde in lume s-a vazut salvamontist plecand cu ghiseul sau biroul in rucsac intr-o actiune de salvare?

Haiduc mai spune ca nu este normal ca salvamontistii sa fie platiti de Consiliul Local Busteni, in conditiile in care serviciul prestat de acestia ii vizeaza pe toti turistii, nu numai pe localnici.
„Consiliul Local trebuie sa suporte toate aceste fonduri pentru o prestatie pe care nu o facem pentru localitate. O facem pentru turisti in general. Pana acum am scos din munte sapte morti”, a subliniat Gheorghe Haiduc.

Mai mult decat atat, cei sapte salvatori care ar urma sa ramana la Busteni nu ar putea face fata activitatii Serviciului de Salvamont. „Patru oameni au fost de serviciu in weekend, au coborat din munte astazi (ieri, n.a.), daca apare o interventie grea ei vin din nou la munca. Dar daca sunt doua in aceeasi zi, ei nu mai pot, îi epuizezi si, Doamne fereste, se intampla ceva cu ei, intri in puscarie”, a explicat seful echipei Salvamont Busteni.

Pentru fiecare interventie, oamenii muntelui primesc, pe langa salariul de baza de pana la 900 de lei, cate 50 de lei impozabili. Si asta in conditiile in care, tine sa sublinieze Gheorghe Haiduc, la Zarnesti, spre exemplu, o interventie este platita cu 250 de lei.
De la inceputul anului, echipa de 15 salvamontisti din Busteni a intervenit in aproximativ 80 de actiuni de salvare. Sapte turisti au fost gasiti morti, din ianuarie si pana in prezent, pe versantii si vaile si vagaunile Muntilor Bucegi, iar numerosi altii au scapat cu viata la limita.
Oare in ‘Land of Choise’-ul acela al madamei Udrea nu sunt prevazuti si salvamontistii? Ce promotie ar face, cu acesti oameni platit dupa munca lor plina de pericole, si nu cu fundul latindu-se pe un scaun de birou!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.