Lovitură de teatru: Biden – declarat senil într-un document oficial al Justiției...

Lovitură de teatru: Biden – declarat senil într-un document oficial al Justiției americane

0 54Fostul președinte Donald Trump are cea mai bună zi din acest an, pentru că a primit un cadou politic, relatează CNN. Un procuror (consilier) special independent a turnat kerosen peste preocupările legate de vîrsta lui Joe Biden cu afirmații despre memoria slabă a președintelui, după ce a concluzionat că Biden a sustras ilegal documente secrete – dar că problemele sale mentale îl fac imposibil de condamnat.
Bomba a căzut joi seara, după ce s-a aflat oficial că președintele Joe Biden se face vinovat de faptul că a sustras documente secrete despre războiul din Afganistan și despre probleme de securitate americane, la momentul în care și-a încheiat mandatul de vicepreședinte, în 2017, însă nu va fi judecat penal.
Motivul e acela că investigatorul oficial a consemnat că Biden e un „om în vîrstă cu o memorie proastă”, adică mai pe scurt, senil și nu poate fi tras la răspundere.

CNN observă, însă marea problemă: concluzionînd că Biden nu ar trebui să fie urmărit penal, procurorul special Robert Hur a pus bazele unui veritabil rechizitoriu politic al aptitudinii președintelui de a-și exercita funcția. Hur l-a descris pe liderul lumii libere ca fiind un „bătrîn simpatic, bine intenționat și cu o memorie slabă” care l-ar face imposibil de urmărit penal. Hur a declarat că Biden nu și-a putut aminti detalii cheie în timpul întîlnirii cu autoritățile și a uitat date cheie, inclusiv anul în care a murit fiul său Beau și anii în care a fost vicepreședinte.
Evaluarea din documentul oficial al Departamentului de Justiție a creat o frenezie instantanee în rîndul adversarilor lui Biden și va rămîne mult mai mult timp în conștiința publică decît oricare dintre celelalte știri.
„Un om prea incapabil să fie tras la răspundere pentru gestionarea incorectă a informațiilor clasificate este cu siguranță nepotrivit pentru Biroul Oval”, au declarat liderii republicani din Camera Reprezentanților într-o declarație comună difuzată rapid, profitînd de descrierea lui Biden făcută de avocatul special în raport.

Într-o altă declarație, Biden a subliniat cooperarea sa cu ancheta avocatului special și s-a declarat mulțumit de rezultat, susținînd că problema este acum închisă.

Cu greu. Întrebările privind vîrsta sa existau deja și acum se vor înmulți cu siguranță, mai ales cu republicanii pregătiți să se năpustească asupra oricărui pas greșit sau greșeală verbală, cum ar fi atunci cînd a confundat liderii europeni morți săptămîna aceasta, mai constată CNN.
Casa Albă a contestat imediat aceste relatări.
„Raportul folosește un limbaj extrem de prejudiciabil pentru a descrie o întîmplare obișnuită în rîndul martorilor: lipsa amintirilor despre evenimente vechi de ani de zile”, au declarat consilierul Casei Albe, Richard Sauber, și avocatul personal al lui Biden, Bob Bauer, într-o scrisoare de cinci pagini adresată lui Hur.
Conform Constituției americane, un președinte suspectat de incapacitatea exercitării funcției poate fi demis prin votul a două treimi din membrii guvernului.

Scandalul ia amploare: Republicanii cer demiterea lui Biden pentru senilitate. Ce prevede Constituția

În urma raportului consilierului special Robert Hur, care a inclus dezvăluiri uluitoare despre deteriorarea stării mentale a președintelui Joe Biden, oficialii republicani fac apel la invocarea celui al 25-lea amendament al Constituției, care prevede destituirea președintelui pentru incapacitatea exercitării funcției. Ei afirmă, potrivit publicației Breitbart, că „dacă ar exista vreodată un moment pentru a face acest lucru, acum ar fi” și insistă că, dacă președintele „nu este competent să fie judecat, atunci cu siguranță nu este competent să conducă lumea liberă”.

Ce prevede amendamentul 25 din Constituția SUA:
”Ori de câte ori Vicepreşedintele şi o majoritate fie a funcţionarilor principali ai departamentelor ramurii executive (miniștri n.n.), fie a unui alt organ stabilit prin lege de către Congres transmit Preşedintelui pro tempore al Senatului şi Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declaraţie scrisă conform căreia Preşedintele este incapabil să, indeplinească împuternicirile şi sarcinile funcţiei sale, Vicepreşedintele va prelua imediat împuternicirile şi sarcinile funcţiei ca locţiitor al Preşedintelui.
Ulterior, în cazul în care Preşedintele transmite Preşedintelui pro tempore al Senatului şi Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declaraţie scrisă conform căreia nu există nici o incapacitate, el va relua împuternicirile şi sarcinile funcţiei sale, în afară de cazul în care Vicepreşedintele şi o majoritate fie a funcţionarilor principali ai departamentelor ramurii executive, fie a altui organ stabilit prin lege de către Congres transmit în decurs de patru zile Preşedintelui pro tempore al Senatului şi Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor o declarative scrisă conform căreia Preşedintele este incapabil să îndeplinească împuternicirile şi sarcinile funcţiei sale.
În acest caz, Congresul va decide, întrunindu-se în acest scop în decurs de 48 de ore, dacă nu se află în sesiune. Dacă Congresul, în decurs de 21 de zile de la data primirii ultimei declaraţii scrise menţionate, sau, dacă Congresul nu se află în sesiune, în decurs de 21 de zile de la data când trebuie să se întrunească, decide printr-o majoritate de voturi de două treimi [din totalul deputaţilor] ambelor Camere că Preşedintele este incapabil să indeplinească împuternicirile şi sarcinile funcţiei sale, Vicepreşedintele va continua să le indeplinească în calitate de Locţiitor al Preşedintelui; altminteri, Preşedintele își va relua împuternicirile şi sarcinile funcţiei sale”
. (B.T.I.)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.