LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim Dragostea in Evul Mediu –...

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim
Dragostea in Evul Mediu – Jean Verdon

0 256

Dragostea in Evul Mediu – Jean Verdon
Tristan si Isolda, Eloisa si Abelard, Perceval si Blanchefleur, Lancelot si Ginevra – dragostea i-a inspirat mereu pe autorii din Evul Mediu. Trubadurii propun o arta de a iubi si elaboreaza o „harta a tandretei”. Chiar daca pentru Biserica dragostea este o pasiune nelinistitoare, care trebuie supravegheata, limitata si reglementata ritual, ea este omniprezenta: legitima sau ilegitima, platonica sau carnala, iubirea imbraca o mare diversitate de forme. Fin’amor, triumfator in secolul al XII-lea, coexista cu robustul materialism din fabliaux, nuvelele indraznete ale lui Boccaccio cu lirismul lui Petrarca…
Istoric al Evului Mediu specializat in viata cotidiana, Jean Verdon face o buna sinteza a cunostintelor disponibile, pornind de la textele biblice si patristice, liturgice, penitentiale, de la predici si alte scrieri teologice, ajungand la marea literatura medievala. Intre Confesiunile Sfantului Augustin si aventurile Cavalerilor Mesei Rotunde, autorul urmareste evolutia sentimentelor si a sexualitatii de-a lungul unei indelungate perioade. Si reuseste de multe ori sa ne surprinda.

Mihai Viteazul, erou al eposului grec – Tudor Dinu
Entuziasmul general starnit in randul popoarelor subjugate din Balcani de stralucitele victorii ale lui Mihai Viteazul impotriva turcilor nu a ramas fara urmari nici asupra literaturii grecesti a epocii, faptele eroului roman ajungand sa fie cantate deopotriva de rapsozii populari si de acei poeti patrioti care, crescuti la scoala eposului vechi grecesc si bizantin, credeau in virtutile mobilizatoare ale poeziei. Din randul acestor creatii se detaseaza poemele ce i-au fost inchinate voievodului de Stavrinos Vistierul si Georgios Palamedes, autori contemporani cu evenimentele relatate, fapt ce adauga importantei lor literare si un interes documentar de prim ordin.
Lucrarea de fata constituie cel dintai studiu complet al acestor doua poeme, insotit de interpretari si comentarii menite sa le puna in valoare virtutile literare si, in egala masura, sa arunce o noua lumina asupra prestigiului european pe care autorul primei uniri a romanilor si-l cucerise in Europa de la cumpana veacurilor al XVI-lea si al XVII-lea.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.