LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 268

Oscar si Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt


Autorul ar fi ramas un filosof scortos ca toti absolventii Scolii Normale Superioare din Paris daca nu s-a intamplat sa scrie fascinant teatru si romane. Cel de fata face parte din Ciclul Invizibilului, alaturi de „Milarepa”, „Domnul Ibrahim si florile din Coran” si „Copilul lui Noe”, tot atatea bestselleruri in numeroase tari.


Oscar este un baietel bolnav de leucemie, pe care-l cunoastem direct in spital, imediat dupa grefa de maduva nereusita. In ciuda efortului medicilor, pustiul de zece ani este condamnat sa se stinga in scurt timp. Nu va imaginati fraze lungi si grele de dramatism. Toate detaliile le aflam din epistolele naive pe care copilul le scrie cu ingenuitatea varstei lui Dumnezeu. Asa l-a invatat pe el Tanti Roz, cea mai in varsta infirmiera din spital. Pe cand in ochii personalului medical se citeste umbra culpei, Tanti Roz priveste in sufletul micului condamnat, unde citeste o pofta teribila de ascultat povesti. Si experienta o ajuta sa nascoceasca suficiente cat sa-l plimbe prin viata pe pacientul tintuit in asternuturile albe de spital. Oscar strabate toate experientele unei vieti normale, pe aripile fictiunii roz tesute de bunica lui de imprumut, dupa ce parintii il abandonasera in spital. La toate trairile il ia partas pe Dumnezeu, caruia i se destainuie cu regularitate in scrisori, ca sa nu ajunga, vorba lui Tanti Roz, „groapa de gunoi a gandurilor vechi si urat mirositoare”.


?


A 8-a treapta a intelepciunii – Stephen R. Covey


Expert in domeniul conducerii organizatiilor si a relatiilor familiale, afacerist si scriitor, autor ii invatase deja pe managerii de mari afaceri „Cele 7 deprinderi ale oamenilor foarte eficienti”. Succesul urias al acestei penultima sale carti a fost atat de mare incat s-a decis sa-si urce cititorii inca o treapta pe calea reusitei. Este ceea ce reuseste in ultimul volum publicat, in care face trecerea, asa cum spune si subtitlul cartii, „de la eficienta la maretie”. Lucrarea este sistematica, analizand in preambul „Durerea” si „Problema”, pentru a oferi imediat si „Solutia”. Pledoaria pentru punerea la lucru a energiilor pe care individul pornit hotarat pe? drumul carierei le poseda fara sa stie incepe cu descoperirea „Vocii”. Un rezervor de insusiri pe care autorul le numeste „cadourile nedesfacute pe care le-ai primit atunci cand te-ai nascut”. Este primul pas al unui traseu lung, care se incheie prin punerea vocilor noastre „in slujba celor din jur”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.