Liberalii își joacă astăzi ultima carte a comasării alegerilor din 2024
Surse din conducerea PNL ne-au relatat că liberalii și-ar dori astăzi definitivarea negocierii pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, întrucât doresc să-și lanseze candidații la primării și consilii județene înainte ca AUR să aibă timp să-și definitiveze organizarea de partid la nivel de orașe și comune și să-și lanseze candidații.
În acest moment la principalul partid naționalist-suveranist al țării există un haloimăs în structurile sale locale, care în ultimul timp au fost penetrate la nivel de conduceri județene și municipale de oamenii PSD și PNL, cu scopul producerii unor defectări în masă chiar înainte de alegerile locale, cazurile Mehedinți, sau Ploiești, fiind relevante în acest sens. Într-un alt context și liberalii au fost influențați de președintele Iohannis să acorde o mai mare importanță europarlamentarelor, pentru a trimite oamenii aleși pe sprânceană de către Iohannis în Parlamentul European, aserviți conglomeratelor politice ale Strasbourg-ului și Bruxelles-ului.
Evident pentru a crea o conjunctură favorabilă propulsării viitorului pensionar prezidențial al României în vreo sinecură europeană importantă, aspect sesizat și ironizat de presa britanică.
Câștigul lui Iohannis ar fi pierderea liberalilor
În contextul nesuprapunerii localelor peste parlamentare, sau peste prezidențiale, la toamnă liberalii sunt pulverizați de-a dreptul, știut fiind faptul că primarii liberali nu numai că nu vor mai osteni pentru promovarea loazelor parlamentare alese la nivel de județe de președinții organizațiilor pe criterii de coterii de afaceri sau pe cele de familie, dar vor și începe activ jocul de interese cu PSD, de unde vor absorbi în viitor mirodenia bugetară. Iată resortul intim al comasării nenaturale a europarlamentarelor cu localele, două runde de alegeri care n-au niciun concept politic obiectiv în comun.
Organizațiile liberale din țară ar urma să-și cristalizeze opțiunile pentru candidații la locale, separat sau în comun cu social-democrații la sfârșitul acestei săptămâni, după deciziile în privința comasării sau necomasării alegerilor.
La Brașov în stand-bye este Adrian Veștea pentru una din cele două funcții supreme în județ și municipiu, în timp ce fostul primar, George Scripcaru, vizează și el una din cele două variante, dar numai după opțiunea primordială pe care și-o va afirma Veștea și doar în urma hotărârilor coaliției despre comasarea alegerilor.
Alte variante, printre care și aceea a atragerii lui Allen Coliban în PNL, sunt caduce, nereprezentând la un moment dat decât o variantă de sertar perdantă promovată de unii nostalgici ai fostei alianțe de dreapta defuncte.
Recenta gâlceavă de la Digi24 dintre Coliban și Veștea pe tema realizărilor din Brașov stă mărturie a acestui curs al electoralelor locale brașovene, care se apropie.
Steaua politică a fostului primar al Brașovului pe cale de reaprindere
Revenirea lui Scripcaru, mai ales după o decizie favorabilă privind comasarea localelor cu europarlamentarele, dar și susținut de puternica partidă a dezvoltatorilor imobiliari brașoveni importanți în configurația decizională a PNL Brașov va determina crearea unui nou pol de putere la Brașov, în afară de cel al actualului ministru al Dezvoltării și președinte al liberalilor brașoveni, aspect pe care Adrian Veștea l-ar evita pe cât se poate.
Mai ales că fostul primar al Brașovului, oriunde ar fi ales, la Primărie sau la CJ, va reconfigura sistemul de alianțe prezent dintre PNL și USR, îndreptându-l către alianța cu PSD, el fiind un apropiat al lui Paul Stănescu încă de pe vremea amiciției sale cu Liviu Dragnea.
Astfel că, ceea ce se va decide astăzi în coaliție despre comasare va determina ceea ce se va hotărâ vineri la PNL Brașov cu privire la cei doi candidați pentru cele două poziții supreme, în județ, respectiv în municipiu.
Libiu Mateescu
Locul penalului împuțit din Șoldova cu scripca e la bulău!!! Pe viață!