Liberalii-democrati europeni il critica pe Basescu

Liberalii-democrati europeni il critica pe Basescu

0 330

Pana si politicienii straini il banuiesc pe presedintele nostru ca ar fi facut niscai manareli politice. Ce ne mai miram de Opozitia din Romania! Desprinderea unei aripi din PNL, urmata de anuntata infiintare a unui nou partid-hibrid, a fost interpretata de liderul Grupului ALDE (grupul liberal-democratilor europeni) din Parlamentul European, Graham Watson, intr-o varianta care nu-i face cinste lui Traian Basescu.


Watson considera ca Basescu l-a folosit pe Theodor Stolojan pentru a rupe Partidul National Liberal. Potrivit acestuia, daca Partidul Liberal Democrat, initiat de Stolojan, ar face o cerere oficiala de afiliere la ALDE, grupul va supune la vot o astfel de cerere. „Este putin probabil sa primim o aplicatie din partea noului partid care ar apartine, de fapt, presedintelui Basescu. Presedintele Basescu poate fi caracterizat in multe feluri, dar in nici un caz liberal”, considera insa Watson.


In opinia sa, „ceea ce a reusit sa faca Basescu este sa-l foloseasca pe Stolojan pentru a rupe Partidul National Liberal”. „PNL-ul este privit, in multe privinte, ca adversar al Partidului Democrat. Normal ca regret ce s-a intamplat, dar stiu ca PNL este, in continuare, pe calea cea buna si ca va reusi in final”, afirma Graham Watson.


De asemenea, el nu crede ca Tariceanu ar fi prizonierul lui Dinu Patriciu si nici ca acest scenariu este plauzibil pentru romani. Mai degraba ar fi un mod de atac pe care presedintele Basescu l-a gasit impotriva prim-ministrului Tariceanu. Exista, in opinia liderului ALDE, o diferenta fundamentala intre cei doi lideri. „Diferenta fundamentala este ca presedintele Basescu a lucrat «in» si «cu» vechiul regim comunist. Domnul Tariceanu – nu. De aceea, este primul-ministru al Romaniei si va ramane asa fiindca romanii stiu ca trebuie sa o rupa cu trecutul. Domnul Tariceanu reprezinta aceasta ruptura”, apreciaza Watson.


?


Despre conservatori…


Pe de alta parte, Graham Watson este de parere ca liderul PC, Dan Voiculescu, „joaca un rol interesant in politica romaneasca, iar mandatul pe care l-a primit de la oameni prin vot trebuie respectat”. „Depinde de romani sa decida viitorul partidului domnului Voiculescu. Pot sa va spun ca sunt doi reprezentanti ai PC in grupul pe care-l conduc care isi fac treaba excelent in promovarea Romaniei in Uniunea Europeana”, adauga liderul grupului ALDE.


?


Concluzia lui Watson este ca Guvernul actual trebuie sa continue atat timp cat isi poate asigura o majoritate in Parlament pentru reformele considerate necesare. El mai precizeaza ca numai primul-ministru poate sa decida sau nu organizarea alegerilor anticipate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.