Lecturi ecologice, la lumina lumanarii!

Lecturi ecologice, la lumina lumanarii!

0 915
Prietenul meu nu este fan Facebook. Nici macar „revolutia” din 16 noiembrie nu l-a convins sa isi ostoiasca setea de cunoastere de pe aceasta retea de socializare. Prefera ziarele, inspira cu nesat mirosul cernelii tipografice, soarbe tacticos din cafea si rasfoieste agale paginile tiparite. Si numai disparitia multor publicatii il obliga sa se aseze in fata calculatorului pentru a  citi presa online. Dar nu si-a facut cont pe Facebook. Nici pe Twitter. Tot din ziare mi-a recomandat si mie sa lecturez fragmente din ultima (sau prima?) carte („Pas cu pas”) a presedintelui nostru ales si confirmat…
Nu a vrut sa lectureze cartea in versiunea electronica. A cumparat volumul de la o librarie de langa piata Sfatului, in drum spre baruletul unde ne bem cafeaua. Nu are autograf. Nu a putut ajunge luna trecuta la Targul de carte, dar mi-a spus ca are informatii sigure ca autorul va veni in curand si la Brasov unde va da, desigur, autografe.
Desi nu l-a votat, dar asta e treaba lui… Intrucat nu este singurul neiubitor de „rețele de socializare”, ii reproduc anuntul de pe Facebook facut de presedintele ales: „Vă anunţ cu bucurie că volumul meu, ”Pas cu pas”, a ajuns deja la 100.000 de exemplare. De asemenea, ediția electronică a cărții înregistrează un record. Este încă un exemplu că se poate, mai ales pe o piață de carte foarte mică în comparație cu alte piețe din Europa. Tocmai de aceea vă asigur că acesta este doar începutul, iar de anul viitor mă voi implica activ într-o campanie națională de încurajare a lecturii.” Felicitari noului presedinte ales si… „la mai multe carti”! 
O suta de mii de EXEMPLARE, in Romania zilelor noastre, e intr-adevar o stire de senzatie. Mai dati-mi un exemplu. Nu cred ca aveti la indemana. Eu unul, umil avid de lectura (buna) imi aduc aminte doar de doua mari tiraje de senzatie: „Cel mai iubit dintre pamanteni”… n-ar fi cazul cu Iohannis ! ( cca 300 mii ex.) si „Delirul”…speram sa nu fie cazul! , (ultimul in 340 mii ex.). E drept, in doua editii, cea de a doua ca urmare a unei reactii violente a unei puteri straine, avida nu numai de cultura, ci de de altele, mult mai pamantene (adica de pamanturi!). Sa nu te duca gandul, cititorulule, la cine stie ce analogii intre titlurile de mai sus si ce cititi acum in presa sau ascultati la TV in legatura cu presedintele ales si validat. Sincer, domnia sa nu are nici o vina!
Fie-mi totusi permis sa meditez asupra anuntului presedintelui ales,  potrivit caruia  de anul viitor se va implica „activ intr-o campanie nationala de incurajare a lecturii”. Astept cu nerabdare atat implicarea, cat si rezultatele. Voi fi chiar incantat daca va reusi sa il convinga pe  „viitorul fost”,  sa „termine odata… de citit ” cartea pe care a inceput-o  in urma cu vreo 10 ani si sa se apuce de alte lecturi cartariste, utile la ceas de seara, dupa ce va termina cu aratul, insamantatul sau strangerea recoltei. Si mai astept ca in fiecare satuc sa se deschida cate o librarie comunala, iar bibliotecare, angajate cu salariul minim pe economie (majorat de actualul guvern) care sa umble din casa in casa  cu vraful de carti recomandate pentru lectura. Si probabil, in localul barurilor din comune se vor deschide cenacluri literare, in locul banalei firme „Bar”, vor fi montate firme luminoase: ”Hanul Ancutei”, „La hanul lui Manjoala”, „Coliba unchiului Tom”,Moara cu noroc, „Hangita” etc.
 In scoli va fi mai usor: tot n-au primit copiii tablete: doua departmente al ministerului culturii se va ocupa exclusiv de raspandirea  cartilor electronice. Un department va selecta titlurile de carte recomandate ca „obligatorii” sau „facultative”, iar  altul va inregistra „ratingurile”, in mediul urban si rural, precum si pe categorii de varsta. In inchisori nu va fi nevoie de cheltuieli suplimentare.
Biblioteci exista, iar fondul de carte al  acestora va fi completat cu operele create de detinuti. Se pare ca in curand chiar vor aparea pe piata doua noi edituri – Poarta Alba si Jilava. Sunt zvonuri ca a putea sa apara si editura Tirgsor, primele volume fiind din seria romane politiste, si carti juridice de specialitate.
Mai am insa o problema: fiindca dorim o Romanie a lucrului bine facut,  va trebui sa muncim mai mult, lasand lectura mai spre ceas de seara… Si sa ne rugam ca ENEL sa nu majoreze preturile la energia electrica. Altfel, vom fi nevoiti sa facem coada la fabricile de lumanari ale Patriarhiei.
In fine! Sa ramanem optimisti, acum in preajma sarbatorilor. Iar pentru la anul, mi-am promis ca initiativele si actiunile din viitoarea campanile nationala de stimulare a lecturii sa le urmaresc „Pas cu pas”…
 
Ion Holban-Jianu
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.