La orizont o gaură bugetară de 2,2 miliarde de dolari în...

La orizont o gaură bugetară de 2,2 miliarde de dolari în disputa Guvern vs Gabriel Resources

0 165
Protesters hold a banner with Romanian politicians in favor of a gold mine project during a demonstration in Bucharest against the Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a Canadian gold mine project using cyanide, on October 6, 2013. People around Romania took to the streets again to protest plans by a Canadian company to open Europe's largest goldmine in a Transylvanian village. Canadian company Gabriel Resources hopes to extract 300 tons of gold using thousands of tons of cyanide in Rosia Montana, a picturesque village in the Carpathian mountains. The government recently adopted a bill clearing the way for the open cast mine.,Image: 173821745, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Un necaz,după o vorbă populară, nu vine singur niciodată… Mai cu seamă pentru guvernanți!
Țara fierbe la vedere: revolta fermierilor, a funcționarilor din mai bine de o treime din primăriile existente, mișcările anunțate de către cei din Sănătate, Transporturi sau din alte domenii de activitate.
Intr-un fel sau altul, toți cer bani mai multi de la Guvern cu toate că sacul bugetar este gol și găurit…. Pe deasupra, si luat la cercetat de delegația de la FMI!
Pe lângă acestea, din pricina nepriceperii guvernanților, apar „jafurile” punctuale. „Pfizer” dă România în judecată și pretinde o despăgubire de cca. 550 milioane de euro pentru nerespectarea unui contract privind vaccinul anticovid.
De curând, s-a aflat că, pe 10 februarie 2024, se face publică sentința în dosarul Gabriel Resources-România cu privire la exploatarea aurului de la Roșie-Montană.
Pe surse, se vehiculează ideea ca România a pierdut procesul și că va fi bună de plată cu vreo 2,2 mld. de dolari. Procesul de arbitraj a fost inițiat in iulie 2015, pe vremea Guvernului Ponta, la tribunalul comercial din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale.
Suportul de bază invocat au fost tratatele bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România.
Guvernul Ponta și compania Roșia Montana Gold Corporation s-au înțeles asupra demarării proiectului de exploatare a aurului din Apuseni încă din 2013.
Premierul Victor Ponta a promis investitorilor canadieni eliberarea fără probleme a celor 45 de avize necesare, ba chiar și ajustarea unor legi de mediu si patrimoniu prin care era protejat situl Roșia Montană.
Ajutorul promis era susținut și de șeful pesedist al Comisiei pentru Roșia Montană din Parlamentul României, pe atunci, celebrul Darius Vâlcov, cel care, din alte motive, a fost cazat, ulterior, la beciul domnesc…
Împotriva acestui proiect, girat politic de PSD, s-a ridicat masiv societatea civilă și Guvernul Ponta l-a abandonat de frica mișcărilor de stradă fără precedent. Bagand, însă, statul român intr-o întunecată fundătură de drept comercial, soldată, iată cu o grea penalizare financiară după opt ani de procese cu investitorii canadieni.
Despre obligația de plată a României, a reacționat surprins și usor nelămurit, însuși premierul Marcel Ciolacu.
Astăzi, acesta afirmă ritos în fața presei că va cere toate documentele de la ministerele implicate și le va face cunoscute opiniei publice…
Mai întâi, însă, ar face bine sa-l ia la întrebări pe consilierul său onorific, fostul premier Victor Ponta, cel care, pe când era la „butoane”, a tras cu tupeu toate sforile legate de concesionarea exploatării aurului din Apuseni către Roșia Montană Gold Corporation.
Se va ține, oare, premierul de promisiune câtă vreme tarăsenia pare a fi un bolovan de gâtul partidului pe care-l conduce?
Înclin să cred că va pune discret batista pe țambal și vom plăti fără ca cineva să dea socoteală pentru fărădelegile săvârșite …

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.