Kelemen Hunor consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea...

Kelemen Hunor consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea Uzului constituie o… denigrare a memoriei soldaţilor maghiari, decedați totuși pe teritoriu românesc!!

1 803

De necrezut, intr-o scrisoare aiuritoare adresată premierului şi semnată de Kelemen Hunor, UDMR protestează pentru faptul că Primăria oraşului Dărmăneşti a alocat parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului.  
Administraţia din Dărmăneşti a amplasat deja în cimitir 52 de cruci, standard militar şi o cruce ortodoxă din beton şi intenţionează să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale.
Primăria Sânmartin, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, a amplasat aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari, ucişi în bătăliile sângeroase din Valea Uzului dintre armatele română şi maghiară.

În scrisoarea pe care a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, UDMR 
protestează (!?) faţă de iniţiativa nobila a primăriei localităţii băcăuane: „Toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative şi să organizeze acţiuni de comemorare, dar suntem ferm convinşi că nici o amplasare a unui memorial sau nici o comemorare nu trebuie să aducă atingere (?!) sensibilităţii unei comunităţi şi nu trebuie să încalce demnitatea acesteia – se arată în textul trimis de preşedintele formaţiunii etnice.

UDMR pretinde că cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparţin, totusi, domeniului public al comunei Sânmartin, ca și când comuna ar fi pe teritoriul Ungariei !! 
La rându-i, Consiliul local Dărmăneşti a adoptat, la data de 29 martie a.c., o hotărâre – obţinând şi avizul Ministerului Apărării – pentru înfiinţarea unui Cimitir Militar Internaţional. 
În anexa la hotărârea de Consiliu local al oraşului Dărmăneşti,  se arată că Cimitirul internaţional al eroilor este, în momentul de faţă, în domeniul privat al localităţii.Valea Uzului se află la … 33 km faţă de Sânmartin, dar nu mai este locuită practic din 2017. 

Din pacate UDMR nu lasa nici dupa moarte,ca  romanii si ungurii, eroii in razboi, sa-si doarma in liniste somnul de veci !

COMENTARII

  1. Cum sa vorbesti serios cu dl. Kelemen – un personaj politic vadit antiroman ,
    care refuza si…eroilor decedati sa fie impreuna!?
    Cum sa te impotrivesti eroilor de razboi,indiferent de nationalitate, sa-si doarma
    somnul de veci intr-un cimitir crestin comun?
    Pe ce lume esti , dle Kelemen??

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.