JOBBIK SE RAZBOIESTE CU DUHUL MITROPOLITULUI SAGUNA !!

JOBBIK SE RAZBOIESTE CU DUHUL MITROPOLITULUI SAGUNA !!

0 685
Ne-am gandit la inca o tema de discutie pentru apropiatul CONGRES UDMR, AMINTIREA MITROPOLITULUI SAGUNA !! Mai ales ca toti de acolo, delegati la Congres, au dubla cetatenie, deci legal au dreptul sa ceara guvernantilor de la Budapesta anumite „drepturi”. Dar ia intrebati, stimati concetateni cu dubla cetetenie: Ce are Budapesta cu statuia fostului mitropolit ANDREI SAGUNA? De 6-7 ani se tot straduie romanii din Ungaria sa-i ridice o statuie in Jula natala unui personaj remarcabil al culturii europene care face cinste si Ungariei !!
CITITI POVESTE CARE URMEAZA:  „Nici prin minte nu ne-ar fi trecut că intzeleptul  Andrei Şaguna este atât de cunoscut în Ungaria, cum ni s-a demonstrat zilele trecute pe anumite forumuri şi reviste online unguresti . Toţi aveau „păreri” despre mitropolitul Ardealului, de parcă s-ar învăţa despre el la orele de istorie din şcolile maghiare… Desi n-ar strica, fiind destui romani de mare valoare europeana,nascuti in Ungaria noastra…
După ce primăriţa Julei a anunţat la o conferinţă de presă că se plănuieşte punerea pietrei de temelie a statuii lui Şaguna în faţa Catedralei Ortodoxe din Jula, Asociaţia „Jobbik Magyarországért („Pentru o Ungarie mai bună”), filiala din Jula, organizaţie de extrema dreaptă, a dat publicităţii imediat un Comunicat artzagos în care avertiza că dacă va fi nevoie, vor împiedica acest lucru cu propriile lor trupuri…
Se zvonea prin Jula că festivitatea va fi „onorată” şi de prezenţa Gărzii Ungare. Poate băieţii au vrut doar să-şi aerisească uniformele… Oricum, nu li s-a oferit ocazia, pentru că inaugurarea s-a amânat.( Si de atunci ,de peste 7 ani , se tot amana, cu toata intervenitia directa a fostului ministru de externe de la Bucuresti,dl. Corlateanu…n.n.) Ruşinos este că la apelul celor de la „Jobbik” au reacţionat pozitiv şi unii consilieri din Jula, ba mai mult şi ziarul judeţean Békés Megyei Hírlap, care a prezentat subiectul într-un stil ultra-naţionalist, atrăgând atenţia încă din titlu că la Jula se plănuieşte inaugurarea statuii unui episcop „anti-maghiar”.
Picanteria este că nici unul din cei doi „protagonişti”  negativi ai evenimentelor nu sunt maghiari: gălăgiosul şi exhibiţionistul consilier local este de naţionalitate germană, chiar e şi membru în Autoguvernarea Germană din oraş, iar preşedintele filialei „Jobbik” din Jula are o bunică cu numele de Ardelean (Árgyelán). Acesta ar explica aşa: că familia bunicii sale este maghiară, dar a venit din „Erdély” şi de aceea se cheamă aşa. Poate găseşte pe cineva care să-l şi creadă…
Până duminică, când a apărut Comunicatul Episcopiei Ortodoxe din Jula, nici o instituţie sau organizaţie românească din Ungaria nu a reacţionat la atacurile inadmisibile aduse memoriei lui Andrei Şaguna. Luni, totuşi, şi-a deschis gura şi preşedintele Autoguvernării pe Ţară, dar mai bine n-ar fi făcut-o. Ca de obicei, şi de această dată, Kreszta a apărat pe oricine, numai interesele comunităţii pe care pretinde că o reprezintă nu. După părerea lui, problema este că „nu a fost pregătită în mod profesional” aşezarea statuii lui Şaguna, dar a criticat şi faptul că cele două Guverne au decis despre acest proiect înainte ca în Comisia Mixtă Interguvernamentală să se fi ajuns la un consens.(!!)
Mai avem şi noi nişte nelămuriri: în acest colţ întunecat al Europei, comisiile decid peste Guverne? Chiar nimeni nu a observat că această hotărâre a fost luată deja de 11 luni, cu toate că în acest timp şi Comisia Mixtă s-a întrunit de mai multe ori? Şi, mai presus de orice, ce dracu are a face „comisia mixtă” cu Andrei Şaguna?
Noi, românii din Ungaria, vrem această statuie simbol şi nu avem nevoie de „acordul” unor politicieni care, probabil mulţi dintre ei, nici nu ştiu prea bine cine a fost marele carturar Şaguna,nascut – ca si Gojdu, sau generalul Pomutz – tot in Ungaria !  S-a întâmplat acest circ cu câteva zile înainte de următoarea şedinţă comună a Guvernelor României şi Ungariei, în aceeaşi perioadă când preşedintele UDMR-ului (ce-o fi şi în capul ăstuia?) propunea ca în Ardeal să se introducă obligativitatea învăţării limbii maghiare pentru toţi românii!!
Prostia ungurească se pare că nu cunoaşte limite. După ce şi-au asimilat minorităţile aproape în totalitate, guvernantii nostri ne-au făcut să ne fie ruşine de ceea ce suntem, să ne lepădăm de limba şi credinţa noastră, să devenim ca nişte maimuţe care dansează şi cântă când este cazul, pentru ziaristii straini… Iar acum, in anul 2008 această populaţie covarsitor majoritară  a ajuns să se sperie de o statuie.
De statuia lui Şaguna, nu a lui Avram Iancu… Să fie oare actual şi azi ceea ce a scris Ioan Lupaş exact cu o sută de ani în urmă? „E posibil să mai aibă numele lui Şaguna şi azi un sunet cam neplăcut – pentru unii! Acest sunet, care seamănă foarte mult a mustrare pentru cei ce nu-şi îndeplinesc datoria conştient şi cu demnitate, va fi bine să-l păstreze şi în viitor.
Pentru toţi Românii de bine însă acest nume va trebui să răsune, cât mai des şi mai înteţit, ca o trâmbiţă de chemare la muncă nepregetată, la luptă conştientă şi neşovăitoare, la îndeplinirea bărbătească, fără zăbavă, a datoriilor faţă de lege şi neam…” (Blog Eva Iova – (Editorial din nr. 43 al Foii româneşti, 24 octombrie 2008)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.