Istoria Romanilor – scoasa din liceele din Moldova

Istoria Romanilor – scoasa din liceele din Moldova

0 188

Chiar daca nu pare, istoria este una dintre cele mai relative materii care se predau in scoala, si, uneori, chiar mai subiective decat literatura, pentru ca, de multe ori, faptele sunt prezentate prin prisma autorului respectiv.
Comunistii au inteles acest lucru, astfel incat, istoria predata in scoli a fost unul dintre instrumentele de manipulare a poporului roman subjugat.
Ceva similar se intampla acum in Republica Moldova, unde manualele de „Istorie a Romanilor” au fost scoase din scoli.
Ministrului Educatiei din Republica Moldova, Leonid Bujor, a declarat ca elevii nu vor mai studia din manualele de „Istorie a Romanilor”.
Demnitarul a precizat ca scolarii vor invata „Istoria Integrata”, introdusa in scoli de guvernul Tarlev, dupa cum anunta cotidianul Flux, in editia electronica.
„Istoria Integrata” promoveaza teoria moldovenismului, aceasta materie pretinzand ca moldovenii ar constitui o etnie distincta de cea romana.
Ministrul Leonid Bujor a declarat, pentru un post de televiziune de la Chisinau, ca „manualele de Istorie Integrata raman in vigoare, pentru ca nu avem, deocamdata, o alternativa. Urmeaza sa editam carti noi, care sa corespunda cerintelor zilei de astazi.”
Vechile manuale de Istorie a Romanilor, care au fost expertizate de Consiliul Europei si de Institutul german „Georg Eckert” pentru cercetari internationale asupra manualelor scolare, se afla in fondurile bibliotecilor scolare, inclusiv ale institutiilor de invatamant din Republica Moldova.
Se pare ca exista o fatiditate, iar istoria nu inceteaza sa se repete.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.