ISJ nu are solutii pentru elevii care nu vor religie

ISJ nu are solutii pentru elevii care nu vor religie

0 711
Aproape 93% dintre elevii brasoveni au ales sa studieze in continuare materia religie. 6 martie a fost ultima zi in care parintii sau elevii au putut depune la secretariatele scolilor cererile pentru ora de religie. Controversa iscata de aceasta materie de studiu ramane insa deschisa. Nimeni nu stie inca ce vor face elevii care NU au optat pentru acest curs si ce se va intampla cu profesorii care nu-si vor mai completa normele.
Curtea Constitutionala a decis in 12 noiembrie ca doar elevii care vor sa studieze disciplina religie la orele de curs trebuie sa depuna o cerere in acest sens. Ulterior, Ministerul Educatiei a notificat inspectoratele scolare ca pana la 6 martie sa informeze elevii majori si parintii cu privire le decizia CCR. Astfel, cei care doresc sa urmeze ora de religie au fost nevoiti sa faca o cerere si sa o depuna la secretariatele scolilor. La Brasov, din totalul celor aproape 60 de mii de elevi inscrisi in invatamantul gimnazial si liceal, peste 53.300 de elevi si-au depus cererile.
Ministerul Educatiei nu a stabilit inca ce se va intampla cu profesorii care predau religia in scoli. In functie de rezultatele finale, unii risca sa isi piarda catedrele. In aceste conditii, cadrele didactice sunt indreptatite sa-si caute dreptatea in justitie. Daca daca vor avea castig de cauza, ministerul va trebui sa le achite salariile ramase neplatite. Inspectoratul nu stie ce vor face elevii care nu vor sa participe la orele de religie. 
Maria Szabo, inspector adjunct, raspune evaziv ca exista diferite activitati pe care pot sa le desfasoare in scoala, bineinteles scolile, liceele se organizeaza, si conform metodologiilor si a legislatiei in vigoare, fara sa precizeze, insa, ce vor face cu adevarat copiii.
In scolile din Romania, religia face parte din trunchiul comun al programei si este predata pentru toate cele 18 culte recunoscute.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.