Ion, cel mai popular nume la romani

Ion, cel mai popular nume la romani

0 276

Pe 7 ianuarie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ion (Soborul Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului – este denumirea completa a sarbatorii), cel mai popular sfant ortodox, avand in vedere ca romanii i-au dedicat nu mai putin de 4 sarbatori intr-un an (Sfantul Ion – 7 ianuarie; Sfintii Vasile, Grigore si Ioan (acesta nu este Sfantul Ioan Botezatorul) – 30 ianuarie; Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – 24 iunie si Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – 29 august).


De aceea, numele de Ion este cel mai popular nume de sfant la romani.


Aproximativ 13 la suta din populatia Romaniei isi serbeaza ziua de nume pe 7 ianuarie, statisticile la nivel national aratand ca peste 1,7 milioane de persoane il au ca patron spiritual pe Sfantul Ioan. Din totalul romanilor care poarta prenumele Ioan sau Ioana si derivatele acestora (Ion, Ionica, Ionica, Ionut, Ionel, Ionela), 1.392.207 sunt barbati si 338.440 sunt femei.


?


In judetul Brasov exista 66.024 de barbati al caror nume este Ioan sau unul din derivatele acestuia, iar numai in municipiul Brasov sunt 30.179.


15.005 de femei din judetul nostru se pot mandri ca poarta numele acestui sfant si 7.949 din municipiul Brasov.


Pentru ca limba este un organism viu si parcurge schimbari tot timpul si acest vechi nume romanesc a fost un pic schimbat prin adaugarea sufixului ESCU. Astfel avem peste 1000 de familii Ionescu in municipiu si 1700 de familii Ionescu in judet. Desi prenumele Ion este cel mai popular nume in judetul Brasov nu acelasi lucru s-a intimplat si cu numele Ionescu. In Brasov avem de doua ori mai multi Popescu decit Ionescu!


?


Din cauza prezentei in judetul Brasov a mai multor etnii, intilnim si azi nume sasesti ca Johan-Johana sau unguresti ca Janosi. Acestia insa nu depasesc in total un numar de 400 de persoane.


?


Tuturor celor care poarta numele marelui sfant le uram La Multi Ani!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.