Întemeierea Regatului Ungariei, sărbătorită prin secuime

Întemeierea Regatului Ungariei, sărbătorită prin secuime

2 410

Este cunoscut faptul că istoria se scrie de învingători. Totuși, sunt evenimente care nu pot fi sterse din memoria oamenilor. Oare cum vor putea uita românii de atrocitățile de la Ip, Traznea, Nușfalău, Mureșenii de Câmpie, Sucutard…, crime comise cu bestilitate de unguri în septembrie 1940, împotriva unor oameni pașnici, a femeilor și copiilor lipsiți de apărare. NU! Nu le vom uita nici pe acelea, nici toate celelalte care au însoțit dominația austor-ungară din Transilvania. Nu putem să nu ne mirăm cum pot uita secuii crimele ungurilor comise impotriva lor la Siculeni(Madefalva). A fost un masacru executat fără milă, în care au murit (în funcție de sursă) între 400 și 600 de secui; vezi aici detalii: 354 de ani! Urgia de la Siculeni! Drama secuilor căsapiti de maghiari in 1 ianuarie 1764!

Duminică seara, cu ocazia sărbătoririi întemeierii Regatului Ungariei, în 31 de localităţi din Ţinutul Secuiesc vor fi aprinse focuri de veghe, au informat, joi, organizatorii, agenţia ungară de presă MTI.
Potrivit comunicatului remis de filiala UDMR a judeţului Covasna, focurile de veghe vor fi aprinse duminică, la ora 21:00, pe dealurile a 31 de localităţi din judeţul Covasna, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ştefan, întemeietorul Regatului Ungariei, zi care coincide cu Ziua Naţională a Ungariei.

Sándor Tamás, preşedintele UDMR Covasna, le-a cerut membrilor comunităţilor maghiare locale să ia parte la aceste manifestări. Acesta a amintit că Ziua Sfântului Ştefan (Szent Istvan, 997-1038, cu origini românești) este o sărbătoare a tuturor maghiarilor.
Pentru noi este mai mult decât o sărbătoare din calendar, ea simbolizează istoria noastră milenară, tradiţiile şi cultura noastră. Noi, aici, în Ţinutul Secuiesc, în spiritul unităţii naţiunii maghiare, aprindem şi în acest an focuri de veghe care, în întunericul nopţii, sunt ca nişte felinare care semnalizează că noi, aici, ne aflăm acasă, în curbura Carpaţilor”, a afirmat politicianul.
Focurile de veghe vor fi aprinse în data de 20 august, la ora 21:00, în toate localităţile, dar în multe locuri comunităţile locale vor sărbători întemeierea Regatului Ungariei prin festivităţi care se vor desfăşura pe durata întregii zile. Pe lângă slujbele religioase, vor fi procesiuni pentru sfinţirea bucatelor, spectacole de dansuri populare şi evenimente culturale.
În această zi, la Sânzieni, va avea loc Hramul bisericii de pe Vârful Filtrului, cel mai important eveniment al romano-catolicilor din această zonă a Ţinutului Secuiesc.
Procesiunea porneşte dimineaţa de la statuia Sfântului Ştefan şi urcă până la capela din Vârful Filtrului, situat pe dealul din apropierea satului, unde va fi celebrată slujba.
După-amiaza, vor evolua pe scenă păstrătorii tradiţiilor, iar seara, înainte de aprinderea focului de veghe, formaţia Republic din Ungaria va susţine un concert.
La Sfântu Gheorghe, de la ora 19:00, la statuia Sfântului Ştefan va avea loc un program festiv, inclusiv binecuvântarea pâinii noi. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.