Instalatiile eoliene sunt nocive

Instalatiile eoliene sunt nocive

0 263

Desi pare o adevarata arma de lupta impotriva poluarii, energia eoliana are, la randul ei, cateva elemente nocive. Potrivit unui studiu realizat de catre un grup de cercetatori americani, locuitorii din apropierea instalatiilor eoliene sunt expusi unui risc sporit de a dezvolta o maladie cardiaca sau de a suferi atacuri de panica si migrene. Mai mult, aceste instalatii pot produce si „sindromul turbinelor eoliene”, caracterizat prin declansarea simptomului „tinnitus” – perceptia unui sunet la nivelul urechii interne, in absenta unui sunet extern corespondent – ameteli, dar si afectiuni ale somnului.
Studiul a fost realizat pe perioada de cinci ani, cu ajutorul persoanelor care locuiesc in apropierea instalatiilor eoliene din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Irlanda si Canada. Ineditul studiu a mai relevat faptul ca turbinele eoliene sunt responsabile si cu aparitia cosmarurilor suferite de copii si cauzeaza oprirea dezvoltarii normale a creierului.
In prezent, exista 219 astfel de „ferme eoliene” in Marea Britanie, iar Ed Miliband, secretarul de stat insarcinat cu problemele legate de fenomenul incalzirii globale, intentioneaza sa aprobe instalarea altor 4.000 de turbine eoliene suplimentare. Autorii studiului considera insa ca aceste turbine sunt periculoase pentru ca sunetele de frecventa joasa pe care le emit interfereaza cu sistemul vestibular din ureche, care controleaza simtul echilibrului. Aceste sunete, care au o frecventa prea joasa pentru a putea fi auzite de urechea umana, cauzeaza insa o serie de simptome, pe care autorii studiului impreuna cu un grup de medici pediatrii, le-a denumit „perturbatii viscerale ale vibratiilor vestibulare” (VVVD). Acestea sunt responsabile cu aparitia tremuratului degetelor, a starii de nervozitate, a fricii, a dorintei necontrolate de a fugi, a presiunii resimtite la nivelul toracelui, a tahicardiei si a unui risc major de declansare a maladiilor cardiace.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.