Industria si constructiile tot in scadre

Industria si constructiile tot in scadre

0 206

Cifra de afaceri din industrie a scazut cu 16,6% in luna iulie fata de luna corespunzatoare din anul precedent, insa a crescut usor comparativ cu luna anterioara, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comenzile noi din industrie s-au diminuat atat fata de luna precedenta cat si fata de luna corespunzatoare din anul anterior.
Comparativ cu luna iulie 2008, cifra de afaceri din industrie a scazut pe ansamblu cu 16,6%, datorita scaderilor inregistrate in industria extractiva (-24,1%) si in industria prelucratoare (-16,3%).
Pe marile grupe industriale reduceri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele. Cele mai mari scaderi au avut loc in industria energetica (-29,0%), urmata de industria bunurilor intermediare (-26,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-19,5%). In industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de capital afacerile s-au redus cu 6,7%, respectiv 3%.

Cifra de afaceri si comenzile in scadere
Comenzile noi din industrie s-au redus pe ansamblu cu 20,9%, datorita scaderilor din industria bunurilor intermediare (-34,6%), industria bunurilor de uz curent (-14,5%), industria bunurilor de capital (-8,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,5%).
Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 0,2%, sustinuta de avansul din industria prelucratoare (+0,2%) si industria extractiva (+0,1%). Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (+4,1%), industria energetica (+3,3%) si industria bunurilor de uz curent (+1,3%). Industria bunurilor de capital a scǎzut cu 6,1%.
Comenzile noi au fost in iulie cu 6,9% mai mici decat in iunie. Datele INS arata ca s-au inregistrat scǎderi ale comenzilor noi in industria bunurilor de capital (-18,0%) si in industria bunurilor de uz curent (-5,8%). Totodata, comenzile au crescut in industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,4%) si in industria bunurilor intermediare (+9,1%).
In primele sapte luni ale anului, cifra de afaceri din industrie a scazut cu 17,1% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008, in vreme ce comenzile noi din industrie s-au redus cu 21,0%.

Lucrarile de constructii
Volumul lucrarilor de constructii, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut dupa primele sapte luni din acest an cu 6,3% fata de perioada similara din 2008, cresterea de 8,3% pe segmentul cladirilor rezidentiale nereusind sa compenseze reducerea volumului de lucrari la cladirile ingineresti si nerezidentiale, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
In primele sapte luni din acest an, s-au inregistrat scaderi la constructiile ingineresti cu 14,1% si la cladirile nerezidentiale cu 3,5%.
In luna iulie din acest an, volumul lucrarilor de constructii, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 9% fata de luna anterioara din acest an si cu 14,1% fata de aceeasi luna a anului trecut.
In primul semestru din acest an, volumul lucrarilor de constructii din Romania, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in pofida unei cresteri cu 11,7% a volumului lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.