Încă o dovadă că trebuie să înlocuim sintagma „teoria conspirației” cu „spoiler...

Încă o dovadă că trebuie să înlocuim sintagma „teoria conspirației” cu „spoiler alert”

0 42

Scânteia Bruxelles-ului, Politico.eu, ne prezintă ce se dorește de la viețile noastre în cazul în care politicile Green Deal vor fi implementate.
Încă o dovadă că trebuie să înlocuim sintagma „teoria conspirației” cu „spoiler alert”.
▪️ Veți mânca mai puțină carne și mai multă „hrană vegetală” (Politico nu îndrăznește să spună că veți mânca și gândaci și viermi, dar se subînțelege).
▪️ Veți trăi în case mai mici și mai aglomerate (komunalka sovietică). Gata cu lăfăiala, că se consumă curent!
▪️ Deținerea unei case nu va mai fi un asset, pentru că va trebui să o renovezi și să o aduci permanent la „standarde climatice” (altfel, se subînțelege, n-o vei putea vinde, ba e posibil nici să nu te poți bucura de ea, că vei plăti impozit cât nu face).
▪️ Majoritatea mașinilor vor fi electrice. Dar mulți oameni nu vor mai avea mașină și vor prefera să meargă cu biciclete de închiriat (ca în China lui Mao Tze Dun).
▪️ Dar, oricum, tot ce vei avea nevoie va fi la distanță mică (vai, câtă pudoare, se evită sintagma deja demonizată „orașe de 15 minute”), deci mulți nici măcar de biciclete nu vor avea nevoie.
▪️ Mai ușor cu turismul de masă, că vi s-apleacă. Și în nici un caz cu mașina. Trenul e foarte ok (pentru ca ambianța să fie pe placul tuturor se poate asculta IRIS – „Trenul fără naș”).

Cum decodăm această panaramă de plan?
Ca să înțelegem ce ni se cere trebuie să fim conștienți de trei lucruri.
1. Stilul de viaţă occidental nu mai este de cel puţin 50 de ani autosuficient! .Asta înseamnă că pentru 1 USD produs, occidentalii trebuie să împrumute mai mult, să zicem 2 USD. Obligatoriu, chestia asta duce la acumularea de datorii. Azi un pic, mâine un pic, dar pe parcursul a zeci de ani lucrul acesta s-a agravat și astăzi sunt guverne precum cele din Italia, Spania, Franța, Portugalia, Belgia, Grecia etc. care nu mai pot funcționa decât cu datorii de 100%-160% din PIB. Dacă se adună și datoria totală a societății, se ajunge la procente imense de cca. 700%-800% din PIB, adică guvernul + economia privată + gospodării ar avea nevoie de aproape un deceniu doar pentru a-și plăti datoriile, fără să mai mănânce nimic. În țări precum Danemarca sau Olanda doar situația guvernului e mai bună, dar situația datoriilor în ansamblu (guvern + economia privată + gospodării) e la fel de precară ca în țările citate mai sus. De asemenea, situația e dezastruoasă din acest punct de vedere nu doar în Europa Occidentală, ci și în SUA sau Japonia.
Cauzele pentru care Occidentul a ajuns de la anii „les trente glorieuses” de după război la dezastrul de acum sunt multiple, dar necesită o discuție separată.
2. Dar să nu credeţi că marea finanţă internaţională, care a creditat tot dezmăţul, nu îşi vrea banii înapoi. Și că va accepta să mai fie trasă pe sfoară cum a pățit-o cu Rusia bolșevică după 1917. De aceea, planurile astea demente pe care le vedem acum fac parte, de fapt, dintr-o mișcare mai generală de „coborâre a aspirațiilor” („downsize”) al cărei scop e să readucă societățile occidentale pe un făgaș sustenabil, nu neapărat din perspectiva climatică (asta e doar o scuză-panaramă, menită să dea o față prietenoasă și o motivație rațională austerității care urmează), ci din perspectiva capacității de rambursare a datoriei.
Altfel zis, băieții cu bani, ca să se asigure că n-o să li se tragă cumva clapa, așa cum s-a mai întâmplat în istorie, se asigură încă de pe acum că au în buzunar toți politicienii occidentali și că impun narațiunea dominantă.
3. Rambursarea datoriei, de altfel, a ănceput odată cu circul Covid.Cum nimeni nu îți împrumută bani gratis, și cum banii nu cresc în copaci, putem bănui că în deceniul de acum (2020-2029) a venit vremea ca statele să dea cu subsemnatul pentru împrumuturile „cu dobândă zero” în care s-au lăfăit în perioada 2010-2019. De aceea, putem privi tot circul Covid ca pe o schemă financiară. Se ia o invenție cretină (mRNA-urile) în care se băgaseră miliarde de USD fără nici un rezultat concret. Se pretinde realizarea unui „vaccin” pe baza acestei invenții, și ca urmare a unei pretinse pandemii de tuse cu muci se transferă la modul cel mai direct zeci de miliarde de USD/EUR din buzunarele contribuabililor în cele ale Big Finance (deținătorii de facto ai Pfizer, Moderna etc.).
Schema pare a fi aceeași și în ce privește:
– carnea artificială și hrana pe bază de insecte;
– energia așa-zis „verde”;
– mașinile electrice;
– economia bunurilor de tip „share” ș.a.,
lucruri pe care populația nu prea vrea să le adopte pe o scară chiar atât de largă (nu contest că există amatori, dar foarte puțini pentru a face profit), dar în care Big Finance a investit deja o grămadă de bani și, pe cale de consecință, dorește să-și recupereze însutit (atenție, am zis ̂, nu îndoit, întreit sau înzecit…) banii folosindu-se de forța coercitivă a guvernelor.
În traducere: „Domnilor, noi v-am ajutat să treceți cu bine peste situația nasoală de după Marea Criză din 2007-2010, împrumutându-vă la dobânzi 0, dar acum vrem banii înapoi. Puneți-vă sclavii să strângă cureaua și să cumpere obligat-forțat junkurile în care am investit noi.”
Concluzia:
Se pare că generației mele așa i-a fost scris: să se nască și să copilărească în ceaușism, și să moară peste vreo 20 de ani tot într-un soi de ceaușism. De data asta, unul „cu față europeană”.

Autor: Lucian Sarbu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.