În sfârșit o primă măsură pentru STOPAREA JAFULUI din pădurile României!

În sfârșit o primă măsură pentru STOPAREA JAFULUI din pădurile României!

0 193

În Parlament PSD a impus și a votat stoparea jafului din pădurile României

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, un proiect de lege prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar.
Iată și un consens, s-au înregistrat 316 voturi ”pentru” şi o abţinere.
Potrivit textelor adoptate, „se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.
Legea prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede proiectul.
Pentru că, pentru această lege, Camera Deputaţilor este for decizional, următorul pas este la Cotroceni pentru promulgare.

Declarații inițiatorul legii
​​”PSD a votat în Parlament stoparea jafului din pădurile României. Am văzut cu toții imaginile cu zeci de camioane încărcate cu bușteni, care au împânzit șoselele țării, în timp ce românii stau în case”, își începe Partidul Social Democrat postarea de pe Facebook.
„Am văzut și poziția Guvernului, care prin vocea lui Ludovic Orban a luat apărarea unei companii străine care se ocupă cu prelucrarea lemnului, iar ministrul Mediului i-a acuzat de fake-news pe toți românii care postează pe rețelele de socializare filme cu buștenii cărați din țară.
Pentru a opri dezastrul girat de #PNL, am interzis prin lege exportul de buștean și lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani
, mai afirmă formațiunea politică, majoritară în Parlament.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.