In februarie vine iarna! In rest – seceta!

In februarie vine iarna! In rest – seceta!

0 242

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, ne asigura ca prima incercare serioasa de instalare a iernii in Romania va fi in zilele de 2 si 3 februarie, atunci cand la munte va ninge abundent, iar in restul tarii va ploua, in timp ce temperaturile vor scadea sensibil.


Sandu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca, desi peste doua zile vremea se va raci si, pentru scurt timp, va ninge la munte, va ploua in restul tarii, iar temperaturile vor scadea, aceste cateva zile vor fi urmate de altele de incalzire, „exact la fel cu ultimele zile”.


„Dupa aceasta a doua perioada de vreme frumoasa, in 2 februarie vremea va capata adevaratul aspect de iarna. Va fi prima tentativa serioasa de instalare a iernii in Romania din acest an. Va ninge abundent la munte, va ploua in restul tarii, iar timp de mai multe zile temperaturile vor fi scazute”, a spus Ion Sandu.


Acesta nu a putut preciza cat timp vremea va avea aspect de iarna in Romania. „Nu va pot spune. Prognozele nu sunt exacte atunci cand perioada de referinta depaseste zece zile”, a spus Sandu. „Veti afla totul cu zece zile inainte, ca si noi”, a adaugat acesta.


?


2007 – an secetos


Potrivit directorului ANM, anul 2007 va fi „un an greu” din punct de vedere meteorologic, marcat in principiu de seceta, dar care ar putea fi presarat de fenomene cu intensitate amplificata, chiar extreme. „Am ajuns la aceasta concluzie logica dupa finalul lui 2006. In ultima perioada, anii secetosi sunt precedati de o perioada cu precipitatii extrem de scazute in ultimele luni ale anului precedent, astfel ca, dupa ce am vazut in perioada septembrie-decembrie 2006, putem spune ca ne asteptam la un an secetos”, a declarat Sandu.


Acesta a mai spus insa ca, pe fondul lipsei de precipitatii, fenomenele meteo s-ar putea acutiza, ar putea sa creasca in intensitate. „Daca avem o perioada secetoasa, atunci ploaia care urmeaza ar putea fi mai violenta, ar putea sa cada o cantitate mare intr-un timp scurt si pe o arie restransa. La fel, dupa un calm atmosferic, vantul ar putea sa bata cu viteze mai mari”, a explicat Ion Sandu.


Dat fiind ca prognozele meteo pe mai mult de zece zile nu mai au acuratete, ANM a incercat sa realizeze, pe baza unor simulari ale circulatiei maselor de aer, o schita a caracteristicilor climatice majore pentru urmatoarele patru luni. Astfel, daca in ianuarie si februarie temperaturile medii vor fi cu maximum cinci grade peste nivelul mediu multianual, in martie ecartul ar putea scadea la trei iar in mai temperaturile medii s-ar putea apropia la doar doua grade de media multianuala, la nivel national. Toate valorile asteptate vor fi insa mai mari decat media.

ANM mai precizeaza ca precipitatiile se vor situa, pana in mai, „in general in limite normale”, cu exceptia unor anumite zone ale tarii, unde ar putea depasi valorile de referinta multianuale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.