In capitala județului Covasna se declanșează periodic o nouă campanie împotriva Limbii...

In capitala județului Covasna se declanșează periodic o nouă campanie împotriva Limbii Române?

2 377

În luna  octombrie 2022, pe domeniul public din fața prefecturii Covasna (Piața Libertății nr. 6 din municipiul Sfântu Gheorghe), a fost vernisată o expoziție fotografică anuală titrata exclusiv în limba maghiară, în ciuda faptului că organizatorii evenimentului au fost: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al județului Covasna, toate instituții oficiale ale statului român.
Potrivit recensământului din 2011, în județul Covasna trăiesc peste 45 000 de români dintr-un total de aproximativ 200.000 de locuitori.
Cu alte cuvinte, aproximativ 22-23% din populația județului, nevorbitoare de limba maghiară, este discriminată pe criterii etnice. Situațiile de acest fel din Covasna sunt multiple.
Ceea ce trebuie punctat aici este că acest lucru se întâmplă în condițiile în care prefectul Istvan Raduly și-a luat angajamentul, încă din 2021, când a preluat funcția de prefect, că va avea grijă ca modul de utilizare a limbilor romana si maghiara în administrația publică din județul Covasna să fie unul corect.
În acest sens, prefectul maghiar declara: „În acele unități administrativ teritoriale unde din numărul total al locuitorilor, ponderea de peste 20% aparține unei anumite naționalități, indiferent  care este, orice serviciu public, trebuie să aibă obligatoriu la intrare însemne atât în limba română, cât și în limba naționalităților.
În plus, orice comunicare trebuie să fie bilingvă”.
Anul acesta, sub conducerea sa, au avut loc mai multe acte de agresiune simbolică aduse comunității românești din județ. De exemplu, în luna iulie, la intrarea în municipiul Sfântu Gheorghe a fost arborat abuziv si nemotivat exclusiv steagul Ungariei! Institutia prefectului nu a luat atitudinea impusa de lege! 
Drept dovadă aproape trei luni mai târziu, în luna august, steagul Ungariei era …singularizat încă acolo, încălcând legea 75/1994, art. 7 care prevede că „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național”.
Sunt bine cunoscute incalcarile de Lege care  includ afronturile aduse românilor și simbolurilor statului român acceptate ostentativ de către prefectul în discuție. Acesta are o lungă tradiție în sfidarea simbolurilor naționale romanesti și a legislației în vigoare.
Pe vremea în care era primar al comunei Ozun, a fost nevoie de o hotărâre judecătorească pentru ca acesta să dea jos de pe clădirea primăriei așa-zisul „steag secuiesc”.
De altfel, pentru că a „întârziat” să pună în aplicare hotărârea în cauză, trebuia să plătească și o amendă de 19 000 de lei.
Intrebarea este:de ce s-ai sfidam pe cei aproape 23% din cetatenii judetului de etnie romana?
Nu in Ungaria, ci in Romania!! Având în vedere că gesturi si atitudini ca cele expuse mai sus denotă tocmai lipsă de respect  față de legislatia Romaniei, o sfidare fățișă  și o atitudine sub demnitatea poziției ocupate.
Nici nu a fost de mirare, în fața acestor decizii si atitudini ostile legilor Romaniei ca partidul AUR  sa  ceara chiar  demiterea prefectului de Covasna, Istvan Raduly, nu in calitatea de maghiar ci  doar din funcția deținută. 

Deak Andrei

COMENTARII

  1. I-a facut cineva plangere penala bozgorului de prefect??? Nu, atunci sa puna steagul pe peste tot!

  2. PROȘTI SUNT ROMÂNII CĂ LE PERMIT, NU EI CĂ PROFITĂ.
    IA SĂ FACĂ AȘA CEVA ÎN ALTĂ ȚARĂ.

    și

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.