IAR SE VREA BUCLUC LA MIERCUREA CIUC?!

IAR SE VREA BUCLUC LA MIERCUREA CIUC?!

0 322

Litigii de granițuire au mai fost şi în anii din urmă, ele întinzându-se pe o lungă perioadă de timp. După ce Consiliul Judeţean Harghita a pierdut definitiv, în 2021, un proces ce viza „trecerea“ Cheilor în administrarea sa, se părea că totul s-a teminat în ceea ce priveşte această problemă.
N-a fost să fie, pentru că, pe 13 octombrie 2022, a fost depusă o nouă cerere în justiţie, la Tribunalul Harghita. Reclamant este „Unitatea Administrativă Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean, pârâţi fiind comuna Bicaz Chei Neamţ, CJ Neamţ, prefecturile şi oficiile de cadastru din cele două judeţe“, după cum se precizează pe site-ul instanţei.
Obiectul cauzei este „anulare act administrativ proces-verbal delimitare”….
Prea multe despre acest nou proces care bate ehei, departe, deoarece de  clănțăit e simplu iar „patriotii  maghiari reclama ca nu a fost stabilit primul termen cum vrea jud. Harghita şi nici nu au fost emise citaţii…. 
Primarul de la Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, a spus cu regret că nu poate fi vorba decât despre, ehei,  vechea „problemă“ cu graniţa dintre municipiul Gheorgheni şi comuna menţionată.   
După 1990, zona defileului a fost un motiv… continuu de dispută între autoritatile jud. Neamţ si aceleasi autorităţi carcotase  antiromanesti din Harghita, acestea din urmă pretinzând că li se cuvine arealul…. și Aredealul. Să ne reamintin, litigiul de graniţă „interioara” a fost soluţionat definitiv, după ani de înfăţişări indarjite la diverse instanţe din ţară, pe 13 ianuarie 2021, de către Curtea de Apel Ploieşti.

O grăniţuire din anul 1998 
La debutul proceselor, prin 2009, conducerea Consiliul Județean Harghita şi Primăria Gheorgheni susţineau că …zona Cheilor le aparţine, deoarece ar fi făcut parte … „prin tradiţie“ (!!)  din Ţinutul Secuiesc. În demersurile lor arătau că graniţa dintre judeţe ar trebui să fie stabilită deasupra defileului, în apropiere de Lacul Roşupe vechea graniță istorica a imperiului Austro-Ungar. 
Într-un proces în primă instanţă, în 2019, Tribunalul Prahova stabilea alt hotar, dar acest lucru a fost contestat de autorităţile nemţene, iar pe data de 13 ianuarie 2021, Curtea de Apel Ploieşti, prin decizie definitivă, desfiinţa soluţia anterioară prin care Cheile Bicazului fuseseră „mutate“ în administrarea oraşului Gheorgheni.

„Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută …hodoronc tronc, de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal propriu, s-a făcut grăniţuire cu o firmă specializată din ...Miercurea Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, tot ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal, încheiat şi făcut de ei“, declara primarul Gheorghe Oniga de la Bicaz Chei
După 1990, zona defileului a fost un motiv continuu de dispută cu autorităţile din Harghita, acestea din urmă pretinzând că li se cuvine arealul.…si mai vedem noi ce! Dar jud.Harghita nu face parte din  ROMANIA??
Recent, în zonă a mai apărut o situaţie delicată. La începutul acestei luni, proprietarii chioşcurilor, în  majoritate se pare, cetăţeni maghari din Harghita, din bazarul aflat în Cheile Bicazului au primit somaţii de demolare sau de mutare, deoarece constituie pericol pentru circulaţia rutieră şi nu au autorizaţii de construcţie…
Notificarea a fost făcută de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, cea care administrază DN 12C: „Deţinătorii construcţiilor sunt obligaţi ca în termen de 60 de zile de la primirea înştiinţării să execute, pe cheltuiala lor şi fără nicio despăgubire din partea administratorului drumului, demolarea, mutarea sau modificarea acestora“.

D.D. Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.