Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile

Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile

0 740
Fostul sef al Agentiei Nationale Anticoruptie Horia Georgescu a fost arestat in noapatea de marti spre miercuri pentru 30 de zile, potrivit Digi 24. Acesta a fost reincarcerat, miercuri dimineata, in Arestul Politiei Capitalei. Horia Georgescu a declarat marti seara ca va respecta decizia judecatorului oricare ar fi aceasta si ca se va prezenta pentru declaratii la Directia Nationala Anticoruptie sau la orice alta autoritate, ori de cate ori va fi chemat. Horia Georgescu a fost retinut luni pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru abuz in serviciu. Georgescu a fost adus, in jurul orei 11:30, la Instanta Suprema cu propunerea de arestare preventiva. Dupa cateva ore de libertate acesta s-a predat miercuri dimineața la arestul Poliției Capitalei, el fiind însoțit de avocatul său, Cristian Ene.
Va reamintim ca marți a anunțat, prin avocatul sau si-a depus demisia de la șefia ANI.
 
 
În același dosar, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile:
– Mihnea Remus Iuoraș (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP),
– Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei),
– Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei),
– Gheorghe Vișoiu.
– Alexandru Florin Hanu (evaluatori).
În schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drulă și Neculai Nistor vor sta în arest la domiciliu. Decizia instanței nu este definitivă.
Fostul șef al ANI Horia Georgescu este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.
 
Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.
„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată DNA.
Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare. AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.