Guvernul, marionetă austriacă. Cum a vrut tandemul Ciucă-Popescu să favorizeze monopolul OMV

Guvernul, marionetă austriacă. Cum a vrut tandemul Ciucă-Popescu să favorizeze monopolul OMV

0 218

De teama unei situații imprevizibile după rotativă, Guvernul Ciucă a încercat, pe nebăgare de seamă, să aprobe un proiect prin care prelungea licența de explorare în domeniul petrolier a OMV pentru încă 15 ani, deși Acordul expira abia în 2027.
Problema este că OMV a depășit termenele prevăzute în Acord, iar statul român ar fi trebuit măcar să negocieze dur o eventuală concesie făcută austriecilor, prin punerea pe masă a votului pentru Schengen, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.
Faptul că Guvernul Ciucă s-a grăbit să facă un cadou uriaș celor de la OMV, printr-o prelungire a Acordului petrolier de explorare pentru 15 ani, denotă că, în viitorul Executiv, ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu s-ar mai regăsi. Sau, în orice caz, nu va mai avea atât de multă putere în Guvernul Ciolacu.
Slugărnicia asta în fața austriecilor este strigătoare la cer, în condițiile în care Austria a dat României una dintre cele mai grele lovituri prin votul negativ pentru Schengen.
În acordul de explorare sunt stipulate suma care trebuie investită și timpul în care trebuie să declare zăcământul comercial sau nu.
Prelungirea ar fi legală, dar nu morală, pentru că nu putem să trecem cu vederea ce ne-a făcut Austria cu Schengen. Condițiile financiare, de investiții, au fost îndeplinite, dar cele legate de timp, nu. Pentru că Guvernele României au tot dat prelungiri peste prelungiri pentru explorare, dar niciun guvern nu a avut curaj să prelungească mai mult de 3 ani.
Au invocat că Hunt Oil, care a investit alături de OMV, are nevoie de o perioadă mai mare de timp. Bine, bine, dar de ce pui tu alte condiții, cu banii Hunt Oil ? Nici nu se admit astfel de condiții.
Pe perimetrele pe care ți le-am dat ție, nu ai respectat termenele și atunci de ce le-ai luat? Deci nu ai respectat programul din Acordul petrolier, ți-am luat perimetrul”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Unde sunt negocierile?
Dacă statul român ar da, până la urmă, o astfel de prelungire, ar trebui cel puțin să negocieze intrarea în Schengen, consideră Dian Popescu. ”Au vrut să dea repede această prelungire, că nu se știe ce guvern vine și atunci poate să spună OMV-ului că a expirat termenul, că nu a declarat zăcământul comercial, că nu a început producția, că nu a cerut licență de exploatare și se termină acordul.
Statul român, dacă le scoate iar la licitație, ia bani și poate vin și alte firme mari. Dar OMV s-a învățat că are putere prin Ciucă și Iohannis, se duce la ANRM să le scoată și se dă hotărâre de guvern.
Ar trebui să scoatem la licitație aceste perimetre, pentru că așa se creează și o concurență, nu mai lasă OMV să aibă monopol pe petrolul din România. Că, la licitație, vor veni firme grele, care au capacitatea de investiție și pot intra pe producție și atunci, ușor, ușor, se schimbă macazul cu OMV”, ne spune Dian Popescu.
Acesta arată că, pe explorare, România nu câștigă bani decât atunci când scoate la licitație perimetrele, dar sumele importante vin abia atunci când zăcămintele intră în exploatare, pentru că vin redevențele petroliere.

Perimetre blocate
Din anul 2000, când a intrat în vigoare acordul petrolier, OMV tot explorează perimetrele. Potrivit Guvernului, suprafața concesionată OMV a fost redusă atât prin renunțări parțiale din suprafețele perimetrelor păstrate, cât și prin renunțări integrale la unele perimetre, astfel încât, în prezent, față de suprafața inițială din Acordul de concesiune de 57.462,49 km2, adunând suprafața celor 18 perimetre de explorare, suprafața însumată a celor 9 perimetre păstrate în prezent de titulari este de 16.725,40 km2, reprezentând circa 29% din suprafața iniția.
Nu au respectat termenul cei de la OMV, să nu mai vină cu povești, că au investit 600 milioane de euro. Pentru o companie de petrol 600 milioane de euro este nimic, mai ales în atâția ani. Nu e posibil așa ceva.
Pe un perimetru de 57.000 de km pătrați și acum 16.000 de km pătrați, în 11 locații din România. Practic, ei le țin ocupate ca să nu le ia alții, ca să nu aibă concurență.
Așa au făcut și cu firmele prestatoare de servicii, au omorât toate firmele românești și au rămas doar firme austriece. Și vorbim de conducte, drumuri, accesorii, foraj. Nu le-au dat de lucru și au intrat în faliment”, ne-a mai precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.