Guvernatorul BNR cică legumele, fructele, ouăle, vor avea scăderi de preţuri –...

Guvernatorul BNR cică legumele, fructele, ouăle, vor avea scăderi de preţuri – așa este în fiecare primăvară!

0 147

La prezentarea Raportului asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, se dă mare specialist, declarând că va scădea inflația în urma scăderilor de prețuri la produse agroalimentare, în special legumele, fructele, ouăle… Așa este în fiecare an când apare loboda, ștevia și urzicile… „scade inflația”.
„Unele scăderi cred că vor apărea. La legume-fructe, spre exemplu, am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de luna mai sunt trufandalele, aşa se numesc în România, şi de regulă sunt mai scumpe.
Deci, categoric că unele produse agroalimentare mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de preţuri. Că aşa se întâmplă, sunt sezoniere.
V-am prezentat nişte grafice care ne dau speranţa că s-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult: untdelemn, ulei, uleiul comestibil. Da, dar la alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale, dar ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare.
Acum, dumneavoastră spuneţi aşa: ne aşteptăm totuşi la o o scădere importantă, perceptibilă de preţuri. Trebuie să fim foarte atenţi când ne uităm la aceste mişcări relative şi la nivelul absolut al preţurilor.
Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România la produse agroalimentare decât în restul Europei”, a spus Mugur Isărescu.
El a afirmat că cineva trebuie să facă o analiză asupra nivelurilor absolute ale preţurilor la produse agroalimentare.
„După calcule pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare din România sunt cam 50-60% din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei. Inevitabil. Asta vă spun eu, nu ca guvernator, vă spun ca cercetător”, a susţinut guvernatorul BNR. (V.T)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.