Găselnițe liberale dezastruoase pentru sistemul fiscal

Găselnițe liberale dezastruoase pentru sistemul fiscal

0 63

Fostul ministru brașovean al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a declarat la B1, preluat de Știri pe Surse, că ministrul Boloș este pe punctul de a arunca sistemul de colectare fiscal în aer, pentru că pretinde digitalizare acolo unde nu este posibil deocamdată. Deși au îngropat în digitalizarea ANAF sute de milioade de euro în toată țara, sistemul nu funcționează iar bilanțurile ce conțin TVA-ul datorat de firme se depun tot pe hârtie.
Factura electronică introdusă nu de mult nu funcționează pentru sute de mii de agenți economici, consideră Ialomițianu, iar o digitalizare a TVA va duce la un blocaj mai sever, ceea ce ar putea afecta capacitatea de colectare a ANAF, aflată și așa pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectare a taxelor datorate de companii statului. 
Sper ca declarația domnului ministru Boloș să rămână declarație, pentru că dânsul este pe lângă probleme.
Ce vrea dânsul probabil a auzit la o cafea cu niște colegi din Finanțe – domne`, hai să le explicăm la agenții economici că le completăm parțial decontul de TVA, cu datele pe care le avem noi în evidență!
Păi, datele alea nu corespund realității și creează un calvar și mai mare pentru sectorul privat, pentru că trebuie după aceea să discute cu cei de la ANAF că nu corespund datele din evidența contribuabililor, plătitorul de TVA, cu evidența fiscală, și atunci când mai depun ei decontul?”, a continuat Gheorghe Ialomițianu.
Pentru că e un termen de depunere a decontului. Este o nenorocire legat de factura electronică pentru sute de mii de agenți economici.
Dacă va proceda la E-TVA să completeze parțial decontul TVA-ului de către cei de la ANAF, va fi o nenorocire și mai mare. Blochează sistemul fiscal… Pentru că sistemul nu e pregătit și e un calvar, și nu se reduce evaziunea”, a avertizat fostul ministru brașovean, exprimându-și îndoiala în legătură cu discernământul profesional al ministrului Boloș în probleme de finanțe publice.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.