Gaselnita unui ministru – primăriile să acționeze pe piață ca și companii!...

Gaselnita unui ministru – primăriile să acționeze pe piață ca și companii! De ce nu invers?

0 581

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat cu putin timp in urma, la Satu Mare, că este important ca primăriile să acționeze ca și companiile private, încercând să atragă și să dezvolte afaceri pe plan local, pentru a asigura bugetul necesar întreținerii obiectivelor publice.
„Pentru mine, ca și om de finanțe, este foarte important ca noi să reușim să stimulăm primăriile să acționeze pe piață ca și companii, în sensul de atrage, de dezvolta afaceri la nivel local, în urma cărora să aducă la bugetele locale venituri suplimentare, pentru a-și putea, mai departe, dezvolta alte și alte proiecte. Este foarte important acest lucru. Dacă nu, va fi foarte greu să mențineți întreținerea unor drumuri pe care le faceți acum sau a altor obiective publice. De undeva banii trebuie să vină la bugetele locale”, a declarat Teodorovici.
Practic dl ministru nu face altceva decat sa zica ce prevede legea in legatura cu obligatiie mult prea alesilor nostri locali. In plus, sa nu uitam ca fiecare candidat vine cu un set de proiecte, cu un program, peste care, dupa depunerea juramantului, se fac eforturi ca „praful” sa acopere totul si alegatorii sa uite. Precum s-a uitat, prevederea legala, de sustinere periodic a unui Raport cu ce s-a facut.
Potrivit lui Teodorovici, cu doar o „bogata” activitate bugetata de stat, spune ca ministerul pe care îl conduce a adoptat o ‘schimbare de filozofie’ privind alocarea resurselor financiare către administrațiile locale, acordând sprijin sub formă de împrumuturi rambursabile și nu de granturi, ca până acum, pe de o parte, iar pe de alta, plătind doar în funcție de cât se lucrează’.MFP t
„E schimbare de filozofie în tot ce înseamnă finanțele publice. Adică nu se mai dau bani pur și simplu oricui, ci doar celor care efectiv nu pot și o demonstrează. (…) Banii, în anii trecuți, i-am ‘pompat’ ca și granturi, ca și sume care nu se mai întorceau la bugetul de stat, pentru a putea fi folosiți la alte proiecte de investiții pe care le au comunitățile. Pe de o parte. Pe de altă parte, finanțăm în funcție de cât se lucrează. Nu se lucrează în funcție de cât se plătește, cum a fost, din păcate, până în prezent. Adică, cu alte cuvinte, lucrați și veniți cu facturi către Ministrul Dezvoltării, cât puteți de repede. Primul venit, primul servit! Toate vor fi în sprijinul spiritului de competiție între concure
nți”, a subliniat Teodorovici.
Nu spunem ca ‘schimbarea de filozofie’ nu ar fi buna in Ministrul Finanțelor – cel mai nereformat minister, intepenit in birocratie de peste un sfert de secol, asteptama rezultatele chiar daca Guvernul Ponta a demisionat. Totusi, la cele doua directii de actiune trebuie adaugat si un lucru care lipseste cu desavarsire in practica administrativa post revolutionara – implicarea mult prea alesilor de la nivelul local si judetean in colectarea fondurilor. Statul cu mana intinsa catre ministerele de pe Dambovita  a primarilor sau a presedintilor de judet, este pe langa cel mai nociv lucru (coruptie) si total neproductiv si injositor.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.