G7 sub bagheta USA subminează stabilitatea și dezvoltarea globală!

G7 sub bagheta USA subminează stabilitatea și dezvoltarea globală!

0 161

În timp ce promovează tema unei lumi pașnice, stabile și prospere, țările membre G7 nu fac decât să “împiedice pacea internațională, să submineze stabilitatea regională și să reducă dezvoltarea altor țări”, fapt care arată “cât de puțină credibilitate internațională are”, transmite Ministerul chinez al Afacerilor Externe (MAE), ca reacție la Comunicatul liderilor G7 reuniți în perioada 19-21 Mai, la Hiroshima. Trebuie evidențiat că, în Comunicat, China este menționată de 20 de ori, iar Rusia de 23 de ori.
Ca urmare a Comunicatului liderilor G7, vice-ministrul chinez de Externe, Sun Weidong l-a convocat duminică pe Ambasadorul Japoniei în China, Hideo Tarumi, prezentând o reacție fermă cu privire la problemele legate de China promovate de G7, la Summitul de la Hiroshima. Sun a solicitat Japoniei să aibă o înțelegere corectă a Chinei, să își exercite independența strategică și să promoveze dezvoltarea constantă a relațiilor bilaterale într-un mod constructiv.
MAE chinez respinge ferm amestecul țărilor G7 în afacerile interne ale Chinei, autoritățile de la Beijing reiterând că rezolvarea problemei Taiwan “este o problemă a chinezilor, care trebuie rezolvată de chinezi”, iar o susținerea a forțelor pro-independență a insulei de către G7 “va avea ca rezultat un impact grav asupra păcii și stabilității din strâmtoare”. La fel, orice încercare de implicare în Tibet, Xinjiang și Hong Kong va primi o reacție fermă din partea Chinei, care acuză G7 că a devenit un instrument de lucru al SUA, fiind în realitate un format G1.
Totodată, China reiterează liderilor G7 că afacerile legate de Hong Kong, Xinjiang și Tibet sunt afaceri interne ale Chinei, fiind respinsă ingerința “oricărei forțe externe în aceste afaceri, sub pretextul drepturilor omului”. Mai mult, liderii G7 “trebuie să înceteze să arate cu degetul spre China”, privind “cu atenție la propria istorie și la propriile drepturi ale omului”. u privire la situația din Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud, Beijingul transmite că țările din regiune trebuie să susțină pacea și stabilitatea, în timp ce țările member G7 trebuie să “înceteze să mai utilizeze problemele maritime pentru a genera tensiuni între țările regionale, pentru a incita la confruntarea dintre blocuri”.
Din perspectivă economică, MAE chinez a transmis că în ceea ce privește „constrângerea economică”, sancțiunile unilaterale masive și actele de „decuplare” și perturbare a lanțurilor industriale și de aprovizionare sunt generate de SUA, țara care “politizează și înarmează relațiile economice și comerciale”. Mai mult, China îndeamnă G7 “să nu devină un complice la constrângerea economică”.
Nu în cele din urmă, China subliniază că este ferm angajată într-o strategie nucleară defensive, în condițiile în care este singura țară din cele cinci deținătoare de arme nucleare care s-a angajat să nu utilizeze prima astfel de dotări militare strategice.
Pe de altă parte, MAE chinez a transmis că lume “nu acceptă și nu va accepta regulile occidentale dominate de G7, care încearcă să divizeze lumea pe baza ideologiilor și valorilor, cu atât mai puțin va ceda regulilor blocurilor mici exclusive, menite să servească ‘America-first’ și intereselor legitime ale celor puțini”, motiv pentru care G7 “trebuie să reflecteze asupra comportamentului său și să își schimbe atitudinea (…), să nu mai creeze și să urmărească confruntarea între blocuri, revenind pe calea dialogului și cooperării”.

Comunicatul liderilor G7 Hiroshima
În Comunicatul liderilor G7 Hiroshima, emis la data de 20 Mai 2023, din totalul de 40 de pagini, cinci sunt rezervate pozițiilor și reacțiilor la adresa Chinei, în cadrul capitolului dedicate Afacerilor regionale.
Potrivit comunicatului, țările G7 susțin că sunt pregătite să construiască relații constructive și stabile cu China, “exprimând preocupările noastre direct față de China” și “acționând în interesul nostru național”.
Totodată, G7 solicită Chinei “să colaboreze cu noi, inclusiv în forurile internaționale, în domenii precum criza climatică și a biodiversității și conservarea resurselor naturale în cadrul Acordurile de la Paris și Kunming-Montreal, care abordează sustenabilitatea datoriei și nevoile de finanțare ale țărilor vulnerabile, sănătatea globală și stabilitatea macroeconomică”.
Totuși, deși subliniază că “abordările politice nu sunt concepute pentru a dăuna Chinei și nici nu încercăm să zădărnicim progresul economic și dezvoltarea Chinei”, că nu există dorința de “decuplare” sau “întoarcere spre interior”.
Mai mult, G7 a transmis că “pentru a permite relații economice durabile cu China și pentru a consolida sistemul comercial internațional, vom milita pentru condiții de concurență echitabile pentru lucrătorii și întreprinderile noastre.
Vom încerca să abordăm provocările reprezentate de politicile și practicile Chinei care nu se bazează pe piață, care denaturează economia globală.
Vom contracara practicile maligne, cum ar fi transferul de tehnologie nelegitim sau divulgarea datelor.
Vom promova reziliența la constrângerea economică.
De asemenea, recunoaștem necesitatea protejării anumitor tehnologii avansate care ar putea fi folosite pentru a ne amenința securitatea națională fără a limita în mod nejustificat comerțul și investițiile”.
Apoi, G7 exprimă îngrijorarea cu privire la “situația din Marea Chinei de Est și de Sud” șo “reafirmă importanța păcii și a stabilității în Strâmtoarea Taiwan”, fiind solicitată “o rezolvare pașnică a problemelor dintre strâmtori”.
G7 exprimă îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului în China, inclusiv în Tibet și Xinjiang, “unde munca forțată ne preocupă în mod major”, solicitând “un grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong”.
Totodată, țările G7 solicită Chinei “să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-și opri agresiunea militară și să-și retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina”, încurajând China “să sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina”.
Comunicatul integral al liderilor G7 Hiroshima, AICI

Reacții din presa chineză
În urma Comunicatului G7 de la Hiroshima, publicația chineză Global Times consemnează că „un astfel de document nu reflectă demnitatea și autonomia tuturor membrilor”, „multitudinea de gesturi evidențiind intențiile SUA de a reproduce ‘criza Ucrainei’ în regiunea Asia-Pacific, de a aprofunda divizarea între țările regionale care ar putea chiar să lanseze un război proxy în această zonă”. Mai mult, comunicatul G7 este văzut „ca un document dominat de SUA, în care alți membri tocmai au marcat și nu și-au arătat autonomia și demnitatea așteptate”.

China Daily a transmis, prin intermediul unei caricaturi, că „G7 a coborât în jocul de păpuși”, dar și că „există o ironie teribilă privind locul reuniunii G7, desfășurată la Hiroshima, primul oraș care a fost distrus de un atac nuclear” lansat de SUA. „Fondată pentru a facilita inițiativele macroeconomice comune, ca răspuns la problemele economice contemporane, G7 desfășoară acum un război economic”. De asemenea, publicația reține că reuniunea G7 a evidențiat standardele duble ale grupului, câtă vreme „utilizarea liberă și deschisă a apelor internaționale de către China nu este permisă, în timp ce exercițiile agresive privind libertatea de navigație ale membrilor G7 sunt acceptabile”.

Potrivit agenției de presă Xinhua, tensiunile promovate de Grupul celor 7, manipulat de SUA, sunt pe cale să „declanșeze o confruntare”. Mai mult, „dominația absolută a SUA nu face decât să creeze fisuri mai profunde în rândul grupului”, „unitatea și consensul fiind evazive în timpul Summitului G7”, încheiat „cu un accent pe interferența în afacerile interne ale altor țări și pe împiedicarea dezvoltării acestora”. Xinhua reține și faptul că în Comunicatul liderilor G7 de la Hiroshima „s-a vărsat multă cerneală asupra Chinei, înfățișând-o în mod nejustificat ca pe un făcător de probleme”.

La rândul său, Renminribao (Ziarul Poporului) subliniază că „tensiunile escaladează pe măsură ce G7, manipulat de SUA, declanșează o confruntare”, punând accent „pe interferența în afacerile interne ale altor țări”. Publicația îl citează pe Kazuteru Saionji, profesor la Higashi Nippon International University, potrivit căruia „Statele Unite și țările G7 sunt cele care ar trebui să adopte o atitudine responsabilă și să respecte regulile internaționale”. China acuză faptul că „așa-numita amenințare a Chinei este un scenariu scris de Japonia”, țară care deține președinția rotativă a G7. „Această practică de instigare la confruntarea între blocuri de interese private nu va face decât să crească vigilența  țărilor vecine Japoniei din Asia, dezvăluind comunității internaționale rolul rușinos jucat de Japonia”.

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.