Frumusetea, apreciata diferit de cele doua sexe

Frumusetea, apreciata diferit de cele doua sexe

0 208

Creierele femeilor si barbatilor percept in mod diferit obiectele de arta, precum tablourile, potrivit unui studiu publicat in revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetatorii au folosit o magnetoencefalograma pentru a monitoriza activitatea cerebrala a 20 de voluntari, in timp ce acestia priveau cateva tablouri dar si fotografii urate ale unor orase si au descoperit diferente evidente intre perceptiile voluntarii asupra unor imagini pe care le descriau ca fiind „frumoase”.
Femeile folosesc tot creierul pentru a aprecia frumusetea unui obiect de arta, iar barbati isi folosesc doar emisfera cerebrala dreapta, a declarat Francisco Ayala de la University of California.
Aceasta diferenta poate avea legatura cu altele cunoscute deja de oamenii de stiinta si care au legatura cu modul in care creierele femeilor si barbatilor proceseaza informatiile spatiale. Cercetatorii sustin ca aceste diferente exista doar in cadrul speciei umane.
„Diferentele dintre obiectele decorative descoperite in siturile arheologice ce au excavat asezari umane din perioada omului de neanderthal sau asezari moderne, contribuie la teoria existentei unui «creier modern», capabil sa aprecieze frumusetea si sensurile ei in feluri diferite”, a declarat Ayala.
Si diferentele de limbaj ar putea fi explicate astfel. „Femeile obtin scoruri mai mari la testele de diversitate a aptitudinilor verbale si de limba. Poate ca femeile pot sa asocieze mai usor decat barbatii imaginile cu frazele verbale”, au declarat specialistii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.