FMI recomandă eliminarea impozitării actuale și trecerea la… impozitarea progresivă!

FMI recomandă eliminarea impozitării actuale și trecerea la… impozitarea progresivă!

0 170

Marile companii sunt deranjate de noile impozite ce se vor aplica din luna ianuarie 2024. Acest lucru a fost criticat în repetate rânduri de marile companii, ajungând chiar FMI să critice măsurile Guvernului Ciolacu. FMI zice că noua taxă pe cifra de afaceri nu este în linie cu bunele practici şi ar trebui să fie reconsiderată. În plus femeiiștii ne-o zice clar – este nevoie de noi reforme ale taxelor, care să includă eficientizarea TVA şi a impozitelor pe veniturile personale, pentru a pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu.
Pachetul de măsuri fiscale criticate de FMI și pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în luna septembrie a acestui an prevede introducerea, de la 1 ianuarie 2024,
* a unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri de peste 50 milioane euro,
* a unui impozit suplimentar pentru bănci de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025 şi
* a unui impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri pentru companiile mari din sectorul de petrol şi gaze, cu afaceri de peste 50 milioane euro.

Opiniile FMI, totul este la nivel de „părere”, asta pentru că, în prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

FMI pledează pentru reintroducerii impozitului progresiv!

Ce zice Fondul Monetar Internaţional în concluziile publicate ieri (vineri 8 dec. a.c.) ca rezultat al consultărilor cu România din această toamnă, în perioada 22 septembrie – 4 octombrie .
Recent adoptatul pachet fiscal oferă o îmbunătăţire binevenită a politicii fiscale şi ar trebui să ajute la reducerea deficitului fiscal în 2024; însă va fi nevoie de noi măsuri. În special, reducerea anumitor scutiri de taxe este un pas înainte. Cu toate acestea, noua taxă pe cifra de afaceri nu este în linie cu bunele practici şi ar trebui să fie reconsiderată. Mai mult, este nevoie de noi reforme ale taxelor, pentru a strânge venituri suplimentare de cel puţin 2% din PIB peste câştigurile recentului pachet fiscal, pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu.
Eficientizarea TVA şi a taxelor pe veniturile personale (inclusiv închiderea excepţiilor şi eliminarea privilegiilor fiscale) ar trebui să fie elemente cheie al unei astfel de reforme. După ce aceasta se va realiza, ar trebui să se acorde atenţie reintroducerii impozitului progresiv”, precizează FMI.
În contextul în care poziţia fiscală slabă face România vulnerabilă, oficialii Fondului Monetar Internaţional au subliniat că rezolvarea problemei deficitului bugetar structural este o prioritate cheie şi în acest context este nevoie de noi eforturi pentru a îmbunătăţi eficienţa cheltuielilor şi colectarea taxelor.
Vlad T.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.