FMI gata sa sperie PUTEREA

FMI gata sa sperie PUTEREA

0 188

Umbra indoielii unei eventuale intarzieri sau amanarii Transei de la FMI a speriat pe multi reprezentanti ai Puterii. Spectrul blocajului datorat lipsei banilor pentru salarii si pensii, blocajul de peste o luna din Justitie si apropiatele proteste a functionarilor publici au facut ca cele doua partide aflate la Guvernare sa isi
reconsidere disputele directe.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, la inceputul saptamanii, in contextul disensiunilor din coalitia PDL – PSD+PC, ca o eventuala excludere a social-democratilor de la guvernare ar putea duce inclusiv la imposibilitatea platii salariilor si pensiilor. „Daca vom avea o criza politica de proportii in Romania, pentru ca o eventuala rupere a acestei coalitii inseamna o criza politica de proportii, putem sa fim siguri ca se vor intampla cateva lucruri de o maniera automata: unu, va exista o dificultate in crearea unui eventual nou Guvern, doi, ceea ce este si mai grav, in mod sigur transele de imprumut de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana vor fi amanate probabil sine die /…/ Cine arunca acum o bruma de stabilitate politica in aer este responsabil si va fi responsabil pentru adancirea crizei si pentru o eventuala lipsa de resurse pentru pensii si salarii in Romania. Pentru ca banii de la Fond si de la Banca si de la Comisia Europeana vin in proportie mare pentru a ajuta acest deficit bugetar, care pana la urma inseamna finantarea functionarii statului roman”, a spus Geoana intr-o emisiune televizata.
Optimismul premierului Emil Boc care a dat asigurari ca Guvernul are suficiente resurse pentru a asigura „fara nicio problema” plata salariilor bugetarilor si a pensiilor pana la finalul acestui an nu este impartasit si de seful statului.

Traian Basescu: Daca nu primim transa a doua vom fi in dificultate
Presedintele Traian Basescu declara, saptamana aceasta, la Radio Romania, ca situatia macroeconomica a tarii este mai buna decat in luna februarie si nu vede „motive sa nu primim transa a 2-a de la FMI”, insa a admis ca, in cazul in care acest lucru se va intampla, „vom fi in dificultate”.
Reamintim ca Romania a ajuns in luna martie anul acesta la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, din care:
• 12,95 miliarde de euro de la FMI,
• 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana,
• 1 miliard de euro de la Banca Mondiala,
• 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

FMI a aprobat a doua transa pentru Romania
Puterea rasufla usurata -vestea buna vine in dimineata zilei de marti. Fondul Monetar Internaþional a aprobat, marþi, a doua transa de imprumut pentru România, de 1,7 miliarde DST (circa 1,85 miliarde euro), odatã cu prima revizuire a acordului stand-by incheiat in luna mai, potrivit Mediafax. Jumatate din banii din cea de-a doua transa va merge la Bugetul de stat.
Guvernul Romaniei negociase cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum se stabilise initial si cum s-a intamplat cu prima transa

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.