FMI despre economia românească rămâne vulnerabilă la şocuri

FMI despre economia românească rămâne vulnerabilă la şocuri

0 575
România ar trebui să menţină o politică fiscală prudentă, să întărească managementul cheltuielilor publice şi să planifice mai bine proiectele de investiţii, recomandă FMI.
Fondul Monetar Internaţional salută redresarea economică a României şi felicită autorităţile pentru reducerea deficitelor.
Conducerea executivă a FMI consideră că Bucureştiul a aplicat măsuri semnificative de consolidare fiscală şi politici monetare şi financiare prudente.
 
radiojurnal
 
Consiliul Director al Fondului a publicat recomandările rezultate în urma consultărilor de la începutul anului: România ar trebui să menţină o politică fiscală prudentă, să întărească managementul cheltuielilor publice şi să planifice mai bine proiectele de investiţii, mai ales în infrastructură, consideră experţii FMI.
Ei mai insistă pe nevoia restructurării companiilor cu capital de stat, a privatizării acestora şi pe liberalizarea pieţei energiei.
Este încurajată, de asemenea, continuarea politicilor de creştere a ocupării – în special pentru tineri, femei şi persoane cu pregătire redusă.
 
FMI: Economia românească rămâne vulnerabilă la şocuri
Unul dintre principalii creditori ai României, Fondul Monetar Internaţional, consideră că, în ciuda reducerii substanţiale a deficitelor, economia românească rămâne vulnerabilă la şocuri, deoarece împrumuturile neperformante, datoriile externe şi creditele exprimate în valută rămân la niveluri ridicate, chiar dacă au scăzut în ultima perioadă.
FMI consideră că autorităţile române ar trebui să dea dovadă de prudenţă, astfel încât preconizata reducere a taxelor inclusă în cele două documente, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, să nu pună în pericol disciplina fiscală.
Ce recomandări a făcut astăzi şefa Misiunii FMI în România, aflăm de la Iulian Olescu.
 
cristina-dumitrescu
 
Autorităţile române ar trebui să reanalizeze dimensiunea şi momentul reducerilor de taxe propuse prin noul Cod Fiscal sau să adopte şi alte măsuri care să contrabalanseze efectele acestora asupra bugetului, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Andrea Schächter, în cadrul unei teleconferinţe dedicate consultărilor avute la Bucureşti, în prima partea a acestui an.
„Reducerile de taxe propuse de guvern cu actualele termene şi la nivelele sugerate reprezintă un risc pentru câştigurile de consolidare fiscală realizate în ultimii ani, dacă nu sunt însoţite de măsuri compensatorii. Este foarte important ca aceste câştiguri în privinţa consolidării fiscale să fie menţinute, deoarece ele au ajutat România şi au crescut încrederea în economie, aşa încât orice planuri de relaxare fiscală trebuie să fie însoţite de rezultate mai bune în privinţa conformării fiscale, a colectării veniturilor la buget sau de măsuri compensatorii.
„Considerăm, deci, că ţinta de dificit prevăzută în buget este în linie cu cele convenite în cadrul actualului acord şi orice reducere suplimentară de taxe trebuie însoţită de măsuri atent gândite, care să asigure atingerea obiectivelor prioritare legate de nivelul deficitului bugetar”, a spus şefa Misiunii FMI în România.
Andrea Schächter a precizat că este prematur să se adopte decizii de politică fiscală bazate pe nivelul de încasări bugetare înregistrate numai în primele două luni ale anului şi a atras atenţia că măsurile de îmbunătăţire a colectării veniturilor au nevoie de timp, pentru a-şi arăta roadele.
Sursa: RRA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.